Чи можна і як продовжити національну і шенгенську візу в Польщу без виїзду з країни?

Віза – документ який дає офіційне право на перебування в країні, але з часом він закінчується. Тобто після того, як термін дії візи вичерпано, її власник зобов’язаний покинути територію іноземної країни та повернутися додому. Та іноді це зробити неможливо, з різних причин, тому потрібно продовжити візу для того, щоб легально перебувати в межах іншої держави. Чи можливо це взагалі зробити і як саме слід починати процес оформлення – й буде темою цієї статті. Адже все, що стосується документів та законності певних дій потрібно ретельно вивчати, щоб не виправляти потім помилки через власну неуважність.

Чи можливе продовження будь-якої з віз без виїзду з Польщі?

Така функція дійсно можлива, але такі випадки зазвичай називають виключними, тому високого попиту цей процес не має. Але потрібно розуміти, що для того, щоб візу продовжили, у вас має бути дійсно вагома причина. До того ж, залежно від типу візи, змінюються й умови, а також набір необхідних документів. Не в сіх випадках пролонгування візи буде доречним, так, якщо ви перебували в країні, маючи візу, але при цьому плануєте залишатися тут на довший період, то потрібно отримувати вже дозвіл на тимчасове проживання.

Не всі знають,що період дії візи відрізняється від дозволеного терміну перебування. Тому дуже важливо бути проінформованими про існування цих коридорів, щоб через незнання не отримати штраф або штамп у паспорт про порушення закону.

Наприклад, строк дії деяких типів віз може й становити рік, але при цьому офіційно дозволений час на перебування може бути пів року.

У разі перебування на території Польщі більше ніж це дозволяє віза, ви порушуєте закон, тому у разі його виявлення вас можуть покарати.

Різниця в процедурах пролонгування різних типів віз

Як вже й згадувалося раніше, візу іноземцю можуть продовжити лише за наявності серйозної причини (наприклад, різке погіршення стану здоров’я, яке не дозволяє здійснити виїзд). До того ж, залежно від різних типів віз, підстави для продовження та сама процедура, зазвичай відрізняються.

Продовження національної візи

Національну візу отримують всі ті, хто їде до Польщі працювати, зазвичай її термін дії становить пів року або ж один рік. Але якщо за цей період сталося дещо, чого особа не могла передбачити, але воно робить неможливим від’їзд з країни у зазначений термін, то може бути прийняте  рішення про продовження візи на додатковий період. Також рішення може бути позитивним лише в тому випадку, коли попереднє перебування на території Польщі не відрізняється від задекларованого своєю метою.

Але, якщо хоча б одного з наступних пунктів особа не дотримується – у пролонгуванні дії візи їй можуть відмовити. Отже, будьте уважними до дотримання наступних умов:

  • у особи, що подала заяву, має бути достатня кількість коштів на рахунку (або готівкою) для того, щоб повернутися на Батьківщину, або продовжити перебування на території РП;
  • у особи має бути дійсний страховий поліс;
  • не має бути ніяких проблем із закордонним паспортом (він має бути дійсним ще мінімум 3 місяці, в ньому має бути не менше ніж 2 пустих сторінки);

Якщо хоча б одна з умов не виконана, або ваша причина недостатньо мотивована, державні польські органи мають повне право відмовити вам у продовженні дії візи.

Разом з усім вищеописаним людина не має бути одною з тих, чиє перебування не території країни є небажаним, або її присутність порушує якісь інтереси країни та є потенційно небезпечним для оборонної системи.

Ну і наостанок, навіть не намагайтеся надати фальсифіковані дані, оскільки це буде виявлено одразу ж, та додатково накладено певні штрафні санкції, а в особливо тяжких випадках навіть вдаються й до негайної депортації з країни.

Подовження шенгенської візи (факультативно)

Приводом для цього можуть стати лише особисті причини, які мають бути достовірними та чітко доведеними. Якщо в державних органів виникнуть питання щодо вашої чесності, то вам можуть відмовити

Продовження шенгенської візи (обов’язково)

Цей метод стає можливим, якщо у період перебування на території РП у іноземця виникли причини чи проблеми, про які він не міг здогадуватися. Це стосується різних питань гуманітарного характеру, а також через виникнення проблем зі здоров’ям. Хоча останній пункт є окремою категорією, та може слугувати вагомою причиною незалежно від типу візи.

Список документів, що потрібно додати до основної заяви

По-перше, слід зазначити, що заява на продовження візи, незалежно від обставин має бути подана не пізніше ніж за одну добу до закінчення терміну дозволеного перебування на території Польщі. В протилежному випадку документи у вас не можуть бути прийняті, оскільки ви вже є порушником законодавства держави.

Та все ж таки, краще не відкладати все до останнього дня, оскільки в останній момент можуть з’явитися непередбачені обставини, що можуть зруйнувати ваші плани.

Разом із заявою необхідно надати наступні документи:

  • закордонний паспорт;
  • документ, що є підставою для продовження візи;
  • страховий поліс;
  • фотокартка візового формату;
  • довідка-підтвердження платоспроможності;
  • квитанція про сплату візового збору (за необхідності).

Цей список вважається базовим, тому за певних обставин список документів може розширитися (про це вам повідомлять у конкретному Воєводстві). Головне застереження – проконтролюєте, щоб після здачі документів вам поставили штамп, оскільки лише він вважається єдиним доказом легальності вашого перебування на території країни під час розгляду заяви.

Скільки часу займає процедура та її вартість

Весь процес прийняття рішення триває в середньому 7 днів, але іноді за виключеними умовами він може розтягнутися і до 1 місяця. Проте на період розгляду ви маєте печатку, яка дозволяє вам перебувати на польській території легально.

Якщо дотримані всі умови, то за продовження національної візи доведеться заплатити 406 злотих, а от обов’язкове пролонгування шенгенської – безкоштовне. Фіксована плата за факультативне продовження шенгенської візи становить 30 євро, оскільки обмін валюти на злоті відбувається згідно курсу у день оплати. У разі відхилення вашої заяви, гроші не повертаються, але ви маєте право подати апеляцію. Це необхідно зробити протягом перших двох тижнів, в іншому випадку ви будете змушені негайно покинути межі країни.

Чи можна і як продовжити національну і шенгенську візу в Польщу без виїзду з країни? 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Чи можна і як продовжити національну і шенгенську візу в Польщу без виїзду з країни?" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *