Чи можна забрати дитину і виїхати в Польщу всією сім’єю за програмою возз’єднання і як це зробити?

Найбільша проблема для тих, хто збирається емігрувати до Польщі – це чи можна вивезти з собою свою родину. Адже досить знайома ситуація, коли в родині, наприклад, батько працює в Польщі вже довгий час і має намір залишатися там. Тому, звичайно, чоловік вже буде думати про те, як допомогти переїхати й своїй дружині та дитині. Якщо це можливо, то як це зробити, та які документи потрібно підготувати? По-перше, одразу слід розуміти, що в процесі беруть участь дві сторони, при чому одна з них вважається іноземною. Загалом, процес возз’єднання з особами, що не досягли 18 років, схожий на запрошення дорослих, та має певні тонкощі, про які слід знати заздалегідь, щоб потім оформити все правильно.

Кому надається право на возз’єднання сім’ї

Взагалі, існує хибна думка про те, що після возз’єднання сім’ї, представник української сторони на самому початку може отримати лише право на тимчасове проживання, але це не зовсім так, адже бувають і випадки, коли людина по приїзду отримувала право на постійне місце проживання.

Його можуть отримати: законні члени подружжя (додатково, документ про шлюб має бути легалізовано згідно з законами Польщі, оскільки країна не визнає громадянські шлюби, та ті що були зафіксовані в церкві), опікуни неповнолітніх дітей (ті що перебувають на території Польщі), та діти (також усиновлені).

А от якщо говорити про те, які умови має виконати приймаюча сторона, то головна вимога для того, щоб отримати право перевезти до себе сім’ю – дотримання хоча б одного з пунктів:

  • бути власником блакитної карти резидента ЄС;
  • мати статус довгострокового резидента ЄС;
  • бути власником Карти Побиту;
  • заявник має володіти правом тимчасового проживання та прожити в Польщі мінімум 2 роки;
  • тимчасово проживати на території країни за правом біженця або наукового співробітника;

Які умови мають бути дотримані для того, щоб забрати дитину до Польщі

Ситуації бувають різні, тому унікального алгоритму для перевезення дитини до Польщі не існує, адже все залежить від контрактного випадку. Наприклад, якщо один з батьків (той що має намір відвезти дитину до Польщі) має постійне місце проживання в країні, то потрібно підготувати наступні документи:

  • прописка (тобто людина має бути або власником свого житла або мати на руках договір про його оренду);
  • документ, що слугує підтвердженням того, що людина має постійне джерело доходу (це може бути і виписка з місця роботи, і довідка про стан банківського рахунку та рух коштів, або навіть виписка про доходи за межами Польщі);
  • медичне страхування;
  • паспорти та свідоцтво про шлюб (або його легалізований варіант, якщо одруження відбувалося за межами Польщі).

Ці документи дають право на возз’єднання, проте заявка буде на розгляді від 1 до 3 місяців. Якщо все буде гаразд, ви отримаєте право перевезти в Польщу свою дитину та дружину.

Наступний випадок – один з подружжя має статус громадянина Польщі. Якщо в такого подружжя є спільна дитина, то вона матиме польську національність, а от що робити, наприклад, з іншими неповнолітніми дітьми, якщо в них громадянство України. Звичайно, потрібно подати заяву до Воєводського управління, доповнивши його при цьому документами, що були описані раніше. Проте у випадку, коли один з батьків має польське громадянство – довідки про доходи та на наявність житла не потрібні.

Якщо заяву погодять, то дитина, яка незабаром переїздить до Польщі має право на тимчасове проживання в країні протягом 3 років, але після того, як минуть 5 років, їй буде дозволено змінити громадянство на польське.

Як оформити дозвіл на перевезення дитини,якщо один з батьків працює в Польщі

У світі теперішніх подій – це найбільш популярний запит, адже українці у великих кількостях емігрують до «сусіда». Зазвичай, це виглядає наступним чином: один з подружжя їде працювати до Польщі приблизно на пів року, і пробувши там вказаний період вирішує залишитися на довший термін, та починає задумуватися про те, як перевезти родину до себе. Саме на цьому етапі і виявляється перша складність, адже за офіційною програмою возз’єднання, перевезення родини можливе лише, якщо українець/українка пропрацювали тут 2 роки,та вже оформили Карту Побиту на рік. Звичайно, кожен подумає, що це занадто довго.

Та через те, що попит на такі запити досить високий, в законі Польщі, знайшли одне спрощення. Так, питанням перевезення всієї сім’ї можна починати займатися вже через 3 місяці після роботи (саме тоді можна подаватися на Карту Побиту), коли документ буде готовий, можна зробити гостьове запрошення для членів всієї родини. Коли сім’я приїде, можна подавати документи на оформлення тимчасового дозволу на перебування.

Здається, що цей спосіб просто ідеальний, але майте на увазі, що це значно розширює список необхідних документів.

Обов’язковими є наступні:

  • медичне страхування (зауважте, воно має бути оформлене на всіх членів родини, що до вас приїдуть, а допомогти з цим може роботодавець);
  • необмежений трудовий договір, він забезпечує всі соціальні умови робітнику;
  • підтвердження кваліфікації (якщо ви не кваліфікований робітник, то шанси отримати схвальне рішення зменшуються);
  • документ-підтвердження власності або оренди житла в Польщі;

Також пам’ятайте, що рівень зарплати має бути достатньо високим (з розрахунку 1000 злотих на одного члена родини). Тобто, джерело доходів та його рівень грають важливу роль у прийнятті остаточного рішення з приводу надання вашим родичам дозволу на тимчасове проживання.

Які документи взяти до Воєводства: алгоритм дій

Для початку слід визначитися зі своїм статусом у Польщі, щоб розуміти які основні документи ви маєте підготувати, та розуміти на що можете претендувати. Далі залежно від ситуації підготувати родичів з України (якщо потрібне гостьове запрошення, то завчасно про нього попіклуватися). Вже після цього, можна йти до Воєводства, подавати документи, або ж чекати на сім’ю (як у випадку, коли хтось з подружжя працює в Польщі) та лише потім йти до Воєводства.

Повний список документів складається з вищеперерахованих та додавання наступних:

  • заява з проханням надання дозволу на тимчасове проживання членам вашої родини;
  • документ-підтвердження легальності перебування;
  • 4 фото (візового формату);
  • документи-підтвердження родинних зв’язків, а також їх легалізовані копії.

В процесі подачі документів ви також зобов’язані сплатити гербовий збір у розмірі 340 злотих (у разі відмови його не повертають). Процес розгляду справи триває від 1 до 4 місяців, далі якщо рішення позитивне, доведеться почекати ще 2 тижні, поки виготовлять пластикову картку та додатково сплатити за неї 50 злотих.

Що робити у разі відмови?

Якщо вам раптом відмовили, то, звичайно, слід подавати апеляцію в перші два тижні після отримання документу на руки. Бувають випадки, що не вистачило якось документу, тому у Воєводстві засумнівалися, та надіслали відмову вам. Також можливий варіант, що якусь форму ви заповнили неправильно, тому знову ж, заяву відхилили.

У такому випадку варто перевірити всі документи, додати нові (за потреби) та подати заяву ще раз. Нерідко після другої спроби люди отримували схвальну відповідь.

А от, якщо ви вирішили таким чином надурити польський уряд, сфальсифікувавши документи, то точно подавати апеляцію не слід. Адже порушення вже виявлено і у разі повторної спроби, наслідки можуть бути непередбачуваними й іноді досить плачевними, тому ризикувати не варто.

Чи можна забрати дитину і виїхати в Польщу всією сім’єю за програмою возз’єднання і як це зробити? 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Чи можна забрати дитину і виїхати в Польщу всією сім’єю за програмою возз’єднання і як це зробити?" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *