Кулінарна сторона Польщі: гастротури до країни

Існує в світі особливий вид туризму – гастрономічний, який характерний для любителів досліджувати кулінарне мистецтво. Саме ці люди відпочиваючи будь-де прискіпливо вивчають меню у кожному ресторані, вдумливо куштують страви та шукають в них національний почерк країни та народу в цілому. Цінителі кухонь народів світу навіть спеціально обирають тури, де екскурсії зосереджені саме на кулінарній справі. Але чомусь прийнято вважати, що гастрономічні тури влаштовують лише на Батьківщину кулінарії: Францію, Італію, Середземномор’я. А от Польщу часто недооцінюють у цьому плані, і дарма, адже їй є чим здивувати не лише звичайних обивателів, а й кулінарних майстрів. Тож далі зосередимося на національних особливостях та традиціях польського народу стосовно приготування їжі, а також точках, які необхідно відвідати кожному кулінарному професіоналу.

Факти з розвитку кулінарії в Польщі

Перше, на чому варто зупинитися – походження кулінарії в цій країні. Більшість елементів у приготуванні страв чи способах їх подачі взято у сусідніх країн. Так, у місцевих стравах можна відшукати відбиток наступних країн: Німеччина, Україна, Чехія, Росія, Білорусія. Звичайно ж, на формування кулінарного смаку вплинули також класичні школи (Італія, Франція). Тобто, якщо підсумувати, то можна точно визначити, що в ході розвитку історії велика кількість країн впливала на формування власне польського смаку, тому їх кухня не буде екзотичною для нас, а навпаки навіть частково знайомою.

Кухня будь-якої країни унікальна, тому якщо робити загальну характеристику саме польської, то можна описати її наступними словами: європейська, калорійна, ситна, має величезні порції.

Історично склалося,що поляки полюбляють м’ясо, ковбаси, тому вегетаріанською, кухню цієї країни точно не назвати.

Так, останнім часом, стиль харчування, де переважають продукти рослинного походження, став досить поширеним. Тому в кожному з польських міст є хоча б один вегетаріанський заклад, але цей стиль харчування все ж таки не є переважним у країні. Разом з тим, тут, протягом останніх років відкрилася велика кількість тематичних ресторанів італійської, французької, американської (фастфуди), навіть азіатської кухонь, але й власні традиції приготування їжі тут не забуваються.

Особливості основних національних польських страв

Польську кухню можна назвати простою, адже більшість національних страв хоч і багатокомпонентні, але нескладні в приготуванні. М’ясо та ковбаси – це, напевно, те, що поляки полюбляють найбільше, що там говорити, в усьому світі цінують ці місцеві делікатеси. Для їх приготування використовують старі традиційні способи, тому їх легко визначити серед інших аналогічних виробів. Якщо говорити саме про копчене м’ясо чи ковбаси, то вони мають характерний присмак, оскільки в процесі приготування використовують гілля хвойних та фруктових дерев.

Ще однією характерною особливістю можна назвати щедре використання приправ (особливо часнику), завдяки цьому польські ковбаски важко сплутати з чимось іншим.

Говорячи про національні особливості кулінарного мистецтва цієї країни, обов’язково варто наголосити на любові до супів. Різні супи – це і є родзинкою Польщі в кулінарному плані. Жодне свято не обходиться без приготування цієї страви, а кількість рецептів перевищує сотню. Мабуть, єдиний польський суп, який знає більшість – це журек, який подають до столу у горщику, зробленому з буханки хліба. Але окрім нього поляки їдять і багато інших супів, тому варто відзначити сміливість не лише шеф-кухарів, а й звичайних господинь у поєднанні різних інгредієнтів. Адже, на перший погляд дивне поєднання бананів, курки та ковбасок не дасть жодного результату, але насправді виходить дуже смачний польський крем-суп.

Також польська кухня відзначилася смачним житнім хлібом з муки грубого помелу, а також оселедцем, який місцеві готують різними способами. Те, що таке рідне для нас, полякам теж не чуже, мова йде про вареники, адже в Польщі їх теж готують з різними начинками. Різноманітність польських страв доповнюється незначним розмаїттям алкогольних напоїв. Адже візитною карткою цієї країни можна назвати пиво та горілку, при чому остання має сотні смаків, адже настоюється на різних травах, або й навіть ягодах.

Регіональна кухня: національні особливості різних куточків країни

Загалом, всі стандартні страви, які популярні в Польщі поширюються на всі райони країни. Але хоч вона і не така велика за розміром, та все ж таки має певні райони, де їжа має своє особливості. Вона не відмінна від основної частини, але доповнюється регіональним делікатесами. Наприклад:

  • Гірські райони країни (Бескиди, Татри) – у цьому районі, напевно, найпопулярнішим вважається копчений овечий сир «осципек». Також туристів тут можуть здивувати місцевим супом «квасниця», який складається з бульйону, звареного на свинячій голові, та подається разом з відвареною картоплею;
  • Мазури (північно-східна частина Польщі) – цей край славиться різними стравами з риби та морепродуктів. Найчастіше тут частують різноманітними супами на основі рибного бульйону.
  • Сілезія (район Польщі, найбільші міста якого: Вроцлав, Катовіце) – особливим стравами цього краю вважають тушковану капусту зі свининою, а також картопляні галушки. Полюбляють тут і десерт, що місцеві назвали «маковки» – його готують з маку, який перетирають в однорідну масу з сухофруктами, потім кладуть її на шматочки солодкого хлібу, заливають молоком, охолоджують страву, та подають до столу.

Отже, регіональні делікатеси – елементи без яких не обходиться жодна з кухонь народів світу і Польща тут не є виключенням. Саме вони створюють місцевий колорит та доповнюють культуру народу (у даному випадку гастрономічну).

Сучасний етап розвитку кулінарії в Польщі

Як і всюди, в Польщі теж відбулися певні зміни в культурі харчування. Національні традиції звичайно ж незабуті, їх поважають і до сьогоднішнього дня. Страви, що в країні  споконвіків готувалися для щоденного харчування, перейшли на святкові дні та особливі події (наприклад, приїзд іноземних гостей). Також відбулися певні зміни й у раціоні та режимі харчування звичайних людей. У країні на даний момент переважають європейська та американська кухні, а самі люди скоригували свої режими харчування під ритм сучасної людини.

Поляки готують вдома звичайну та нескладну в приготуванні їжу, адже велика кількість (особливо молодих людей) зараз рухається у напрямку здорового харчування.

Якщо говорити про ресторани та кафе, то переважну більшість по всій країні складають саме кав’ярні та заклади швидкого харчування, при цьому вони налаштовані на різні смаки споживачів: фастфуд, десерти, вегетаріанські заклади, та інше. В ресторанах Польщі теж відбулася «революція», оскільки якщо раніше там можна було куштувати лише національні страви, то зараз з’являється все більше закладів із новітніми підходами до приготування страв (присутня молекулярна кухня та футуристичні мотиви). Загалом, польська культура намагається не відходити від національного колориту, але при цьому неустанно рухається вперед чим продовжує вражати не лише туристів,а й місцевих жителів.

ТОП-5 ресторанів у Польщі, які неодмінно слід відвідати

 

Безумовно, таких місць у країні більше ніж 5, але наступні просто неможливо оминути ні кулінарному фанату, ні звичайному туристу. Отже, особливими вважаються такі:

  1. Atelier Amaro (Варшава) – заклад існує близько 5 років, при чому на наступний рік після відкриття він отримав зірку Мішлен! Особливість закладу: тут синтезуються все природне з новітніми технологіями, тобто всі страви виконані професіоналами-кухарями тут, повторити вдома неможливо.
  2. Concordia Taste (Познань) – концепція закладу полягає в одному слові, а саме «сезонність». Особливість закладу: все змінюється в залежності від пори року, починаючи меню та закінчуючи інтер’єром. Так, так, з приходом весни, наприклад , змінюється вбрання закладу. А ще, шеф-кухар проводить екскурсії на ресторанний город, де ростуть продукти, які потім там готують.
  3. Pomelo Bistro (Гданськ) – найулюбленіше місце серед відвідувачів. Славиться своєю різноплановістю, тобто під одним дахом поєднані польська, азіатська та міжнародна кухні. Особливість закладу: підходить навіть для веганів, оскільки має широкий вибір страв для них, навіть тих, що не містять глютену.
  4. Stol na Szwedzkiej (Вроцлав) – заклад розташований не в центрі міста, при цьому залишається найулюбленішим. Тут поєднано різні види кухонь, які мають іноді незвичну інтерпретацію. Особливість закладу: відкрита кухня – тобто можна спостерігати процес приготування вашого замовлення кухарями.
  5. Kuchnia Polska Gaska (Краків) – поєднує в собі європейську та власне польську кухню. Особливість закладу: інтер’єр ресторану подумки допомагає опинитися у Франції, доки не принесуть страви, адже вони дійсно польські. Тобто це місце, де по-справжньому збережено національний колорит.

Отже, кулінарна справа в Польщі стрімко розвивається, тому має чим порадувати гостя. Тут дійсно є куди сходити і що смачного поїсти, при чому в багатьох місцях ціни надто приємні для будь-якого туриста. У будь-якому випадку, тут сподобається всім туристам: і звичайним, і кулінарно-орієнтованим.

 

Кулінарна сторона Польщі: гастротури до країни 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Кулінарна сторона Польщі: гастротури до країни" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *