Підстави для оформлення ділової візи та порядок отримання бізнес візи до Польщі для українців

Для перетину шенгенського кордону, потрібен паспорт та дійсна віза. До того ж, залежно від мети поїздки тип візи змінюється. Тобто, якщо ви плануєте їхати до будь-якої з країн ЄС на роботу, та маєте на руках туристичну візу, то це не звільняє вас від додаткового отримання робочої. Бо хоч фактично ви і маєте право перетнути кордон, та працевлаштовуватися за умовами європейського законодавства таким способом заборонено. Типів шенгенських віз існує досить багато, тому іноді складно зрозуміти, яка саме потрібна для тієї чи іншої поїздки. Особливо часто люди плутають ділову візу з туристичною. Тому далі ви дізнаєтеся що таке ділова віза, кому вона потрібна, та яка її відмінність від туристичної візи, і взагалі, чи потрібна вона в умовах безвізу.

Поняття бізнес (ділової) візи

Ділова віза має категорію С 04, та призначена для тих, чиєю метою в’їзду на територію країн шенгенської зони є діловий візит до певної компанії або налагодження ділових контактів та зв’язків. Часто керівники українських організацій відправляють своїх працівників у відрядження до іноземних країн з метою підписання угод, участі в конференціях, переговорах та для вирішення окремих питань.

Головна відмінність бізнес візи від інших у тому, що вона дозволяє багаторазовий перетин кордону.

Тобто якщо претендент повинен (за умовами роботи) декілька разів за місяць, квартал, рік виїжджати за кордон, то він може отримати візу, яка буде дійсна цілий рік, та дозволятиме багаторазові перетини кордону.

І хоч віза вважається шенгенською, та видають її у консульстві чи візовому центрі країни, до якої ви збираєтеся у відрядження. Тобто, якщо ваш пункт призначення Польща – то звертатися потрібно до консульства цієї країни, якщо Франція або Німеччина, то відповідно до консульств цих країн.

Які документи потрібні для оформлення бізнес візи

Отримання візи до країн шенгенської зони має на увазі надання стандартного пакету документів, але в залежності від типу візи деякі складові можуть змінюватися або доповнюватися. Так, для отримання бізнес візи необхідно надати:

  • закордонний паспорт (та копії всіх сторінок);
  • національний паспорт (та копії всіх сторінок);
  • візова анкета, яку можна відшукати на сайті візового центру, куди ви збираєтеся подавати документи;
  • 2 фотокартки візового формату;
  • довідка-підтвердження фінансової спроможності оплатити поїздку (у таких випадках фінансування може проводити компанія, що відправляє працівника за кордон);
  • медична страховка на період перебування, залежно від бажаного терміну дії візи (причому сума можливих відшкодувань має бути не менше ніж 30 тис. євро);
  • письмове запрошення від юридичної особи (приймаючої сторони) чи органу місцевого управління, яке свідчить про необхідність службового відрядження;
  • свідоцтво про реєстрацію фірми та остання завірена податкова декларація (потрібна лише для приватних підприємців).

Розгляд заяви зазвичай триває до 7 днів, лише в окремих, особливо складних випадках процес розгляду документів може розтягнутися до 30 днів.

Також слід розуміти, що наведений вище список документів стандартний, тому залежно від індивідуальної ситуації, з вас можуть вимагати додаткові документи. Тому, для того, щоб не витрачати час дарма, краще попередньо зв’язатися з консульством чи візовим центром, розповісти про вашу ситуацію, щоб завчасно підготувати повний список документів та вже з ними йти подаватися на візу.

Термін дії ділової візи та її вартість

Якщо візу такого типу, ви відкриваєте вперше, то, ймовірно, вам її відкриють зі строком перебування 30 днів протягом 3 місяців. За необхідністю чи за вашим бажанням можна подовжити до 2 або 3 місяців перебування у шенгенській зоні на пів року.

Максимальний термін дії бізнес візи в Польщу становить 180 днів на рік (але зауважте, це мається на увазі, що ви можете перебувати в країні по 3 місяці на кожне півріччя).

У випадку, якщо бізнес візу ви вже колись відкривали (особливо, якщо це було декілька разів), ви можете претендувати на отримання візи строком до двох років. Такий варіант надзвичайно зручний, якщо ваша робота зобов’язує вас здійснювати поїздки за кордон досить часто.

Але, якщо ваша поїздка одноразова та не буде регулярною в майбутньому, то можна відкрити разову візу, строком на 5-10 днів. Загалом, рішення з приводу того, яку візу вам видадуть все одно приймає консул. Консульський збір у будь-якому випадку становить 35 євро (платити можна також у гривневому еквіваленті).

Пам’ятайте головне – на який період у вас не була б відкрита бізнес віза, вона не надає вам права працювати в Польщі.

Так, умови в чомусь дійсно схожі, але це не дозволено законодавством, тому не дивуйтеся, якщо на кордоні вас розвернуть та відправлять додому, якщо засумніваються у справжності мети вашої поїздки.

Особливі вимоги до службових запрошень

Запрошення – один з основних документів-підстав для отримання бізнес візи, тому всі вимоги при їх складанні мають бути дотримані.

Перше, на що звертають увагу у консульстві – дані про того, хто подає заяву на отримання візи (повне прізвище та ім’я, дата народження, паспортні дані та мета подорожі), тому перевірте декілька разів, щоб всі інформація про вас була повною та достовірною.

Якщо вас запрошує юридична особа, то запрошення має бути надруковано на спеціальному бланку, а якщо ваша подорож пов’язана з поточними питаннями організації справ у компанії, то можна надати факс, як доказ того, що на вас там очікують.

І остання вимога – якщо запрошення було офіційно зареєстровано приймаючою стороною, то дозволяється надавати лише оригінал документу, копія та скан не підійдуть.

Туристична та бізнес візи

Ці дві візи, напевно, плутають найчастіше, хоча все достатньо прозоро. Туристична віза теж буває з багаторазовим дозволом на перетин кордону, але вона потрібна лише у особистих цілях (зазвичай це відпочинок). Для туристичної візи не потрібне запрошення, на відміну від ділової.

Бізнес візу ж, отримують лише тоді, коли поїздка вважається робочою, тобто ви їдете за кордон для того, щоб: підписати ділові папери, укласти нові чи скорегувати старі угоди, перевірити роботу та відповідність поставленим вимогам (якщо іноземна фірма – це філія української компанії). Причин, насправді, дуже багато, але основна мета це робота, а не туризм.

Сподіваюсь, що після прочитання статті, все стало на свої місця і ви зрозуміли для себе спірні моменти, але ще одне питання лишилося відкритим. Чим можна відправитися у бізнес-подорож без візи? І відповідь – однозначно так, оскільки законодавство країн шенгенської угоди дозволяє перебування до 90 днів на кожні пів року громадянам України з біометричними паспортами. Лиш пам’ятайте, що так ви скорочуєте собі термін на особисте відвідання країн ЄС, та якщо для вас це не є критичним моментом, то сміливо можна їхати за кордон без отримання візи.

Підстави для оформлення ділової візи та порядок отримання бізнес візи до Польщі для українців 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Підстави для оформлення ділової візи та порядок отримання бізнес візи до Польщі для українців" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *