Різдво в Польщі: коли і як святкують, традиції і польські страви на Boze Narodzenie

Зимові свята – це особливий період, якому притаманні справжні дива. Для жителів Республіки Польщі винятковим святом поміж усіх є Різдво. Святкують його за католицькою вірою (якої притримується переважна більшість поляків) 25 грудня, на відміну від українців, які зустрічають Різдво 7 січня. Поляки називають Різдво «Boze Narodzenie» підкреслюючи важливий зміст цього дня – народження Ісуса Христа. Цей день вважається особливим, оскільки повітря пронизане атмосферою добра, милосердя, любові та злагоди.

Вігілія і особливості цього святкування

День перед Різдвом – 24 грудня – це справжнє таїнство, так як відбуваються останні приготування до урочистого вечора у дружнім колі сім’ї.

Вігілія («Wigilia») – так називають канун Різдва, день молитви, коли поляки ходять у костели на службу, наряджають святково будівлю, готують різноманітні страви національної кухні, підтримують сімейні стосунки. Вігілія є не менш важливим днем ніж Різдво, адже поляки ставляться до нього з особливою шаною.

У цей день не можна сваритися, бути необачливим, грубим. Навпаки, потрібно до кожного ближнього проявляти чуйність та увагу, не відказувати у допомозі, якщо хтось по неї звертається. У день Вігілії потрібно вибачити усіх, хто колись образив, і самому попросити вибачення у близьких та рідних за усі свої необачливі слова та вчинки. Зустрічати Різдво потрібно з гарним настроєм та спокоєм у душі – саме так вважають поляки.

Цікавою особливістю вігілівської вечері є виключна постність страв, які готують жінки для усієї родини. Вони не повинні містити м’яса, молочних продуктів та яєць. Останній день посту перед Різдвом повинен включати легкі та ситні страви, а вже на наступний день сім’я частує 12 різних страв, як символ 12 Апостолів, що приймали участь у Тайній вечері, та символ 12 місяців року, аби кожен з них був таким самим щедрим та багатим. До речі, жодного алкоголю на столі не має бути. Він буде дозволений лише у Різдвяний обід.

Вігілія, як і Різдво – це сімейне свято. За спільним столом збираються усі рідні люди, аби у затишнім колі зустріти свято, згадати тих, кого немає поруч, віддати їм свою повагу та подяку.

Опівночі починається святкова служба, і поляки усією родиною йдуть у костел. У костелі встановлена спеціальна художня реконструкція – шопка, де зображується народження Ісуса. Під музику органа співає хор. Католицький священик (ксьондз) веде службу до рання. На цьому Вігілія закінчується і починається Різдво.

Традиції святкування Різдва

У канун та в день святкування Різдва поляки мають свої етнічні традиції, вірування, що переходять у покоління з покоління. Деякі з них втратили свою силу, та залишилися не у кожній сім’ї, але багато з них збережені, хоча і були інтерпретовані на сучасний лад.

Наприклад, ялинка – головний атрибут Різдва, тому обовязково повинна бути прикрасою в оселі. Наряджають її за стародавніми польськими звичаями яблуками, горіхами, цукерками, печивом. Але, звичайно час змінюється, тому напередодні свята наряджають і звичайними новорічними іграшками, різнокольоровими кульками, дощиком та іншими прикрасами. Наряджають зазвичай діти, хоча з великою радістю до них приєднуються і дорослі. Зверху ялинки повинна бути іграшка – святкова зірка, це обовязковий атрибут Різдва.

На першу святкову вечерю  – Вігілію – господині готують оплатки, якими вгощають усіх гостей перед частуванням. Оплатки – це прісний хліб, дуже схожий на українські просвітки за смаком.

Різдвяний стіл накривається особливо, застилають його білою скатертиною, яка вважається символом чистоти і добробуту. Під скатертину раніше розкладали солому, як символ народження Ісуса. Але у теперішній час на стіл можуть покласти пучок соломи чи солом’яну іграшку аби віддати дань традиції.

Обовязковою на столі є велика свічка. Вона запалюється господарем, як головою сім’ї, разом з першою зіркою на небі, лише тоді усім можна сідати за стіл.

В деяких регіонах Польщі серед гостей спеціально зоставляють ще одне пусте місце, ставлять тарілки та накладають їжу. Вважається, що це місце для тих, хто вже помер, але є у памяті близьких та рідних. Таким чином висловлюється повага і шана до старших поколінь.

На різдвяному столі повинно бути 12 страв, і кожна з них не повинна повторюватися. Вже коли минув піст усі з задоволенням куштують національне розмаїття спожитків.

Особливості національних страв

Як було зазначено раніше, на святковому різдвяному столі повинно бути 12 страв. Тож пропонуємо розглянути типові національні страви, які можна з легкістю зустріти на столі у багатьох польських сімействах.

Кутя

Кутя – це солодка каша, яку переважно роблять з провареної пшениці (хоча кожна господиня сама вирішує, яку основу для куті потрібно робити) з додаванням маку, горіхів, меду чи узвару. Куштується найперша з-серед усього столу, лише потім можна переходити до інших страв.

Польський борщ

Схожий на червоний українській, але має характерну кислинку завдяки лимонному соку. У кожному регіоні Польщі є свої особливості приготування цієї страви, але незмінним залишається неймовірний смак цієї першої страви.

Узвар

Це традиційний напій з різних сушених фруктів: яблук, груш, винограду,вишень і т.д. Інколи до узвару додають вино, аби зробити присмак більш виразним.

Вареники

Готуються з різними начинками: солодкими та солоними. Найчастіше господині готують вареники з картоплею, капустою, м’ясом, сиру. Подають вареники з мачкою – підливою, яку готують на основі сметани, лука та грибів.

Запечений карп

Карп – це традиційна риба на святах у поляків. Вміло запечений карп вважається справжньою майстерністю господині. Готують його з овочами та гарніром.

Печені пироги

Ця страва також робиться з різноманітними начинками: картоплею, капустою, м’ясом,грибами та і т.д. Пироги робляться як великими, так і порційними, маленькими пиріжками.

Також на традиційному столі в Польщі можна зустріти: холодець, голубці, різноманітні салати, тушковану капусту з горохом, оселедець, медовуху, і багато іншого. Чим щедріший стіл – тим більше щастя кожному, хто за ним сидить.

Різдвяні ярмарки та гуляння

На передодні і у канун Різдва у великих містах Республіки Польщі відкриваються різдвяні ярмарки – справжня казка для місцевих жителів і туристів. Особливістю різдвяних ярмарок є широкий асортимент ласощів, сувенірів, подарунків, прикрас, національних страв. Традиційно ярмарки відкривають у кінці листопада і тривають вони до Різдва. Вхід на ярмарки вільний, а кожного року міська влада змінює святкову програму, намагаючись здивувати яскравими концертами, виключними декораціями, широким розмахом святкувань. Адже щонайменше на ярмарку присутні близько 150 святкових об’єктів вуличної торгівлі!

Розташовані ярмарки зазвичай на центральних площах міст, де поряд споруджують сцену для різних веселощів: співів, танців, ігор розважальної тематики. Уся площа прикрашена автентично до Різдва, усюди розташовані спеціальні декорації, горять вогні, прикрашені ялинки, є льодові скульптури.

Найбільші ярмарки розміщують у Варшаві, Кракові, Гданську, ВроцлавіЛюб’язні пани та пані залюбки пригостять гарячим глінтвейном, допоможуть вибрати найкращий сувенір та придбати для усіх близьких та знайомих найсмачніші ласощі та подарунки. Ціни на новорічних ярмарках підійдуть під усякий бюджет (загалом за сувенір від 10 злотих), кожен зможе обрати щось за власним смаком у різноманітті запропонованого. Святковий настрій і відчуття справжнього свята нікого не залишить байдужим!

Неймовірна краса охоплює усю країну, адже щорічні різдвяні ярмарки – є виключною особливістю святкування поляків, заради чого тисячі туристів приїжджають з інших країн.

Таким чином, Різдво у Польщі – це неймовірний колорит традицій, майстерно поєднаний із сучасними  реаліями. Це виключно сімейне свято сповнене надій на краще, які обовязково здійсняться для кожного.

Різдво в Польщі: коли і як святкують, традиції і польські страви на Boze Narodzenie 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Різдво в Польщі: коли і як святкують, традиції і польські страви на Boze Narodzenie" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *