Робота в Польщі по безвізу. Як правильно поїхати на роботу з біометричним паспортом?

Європейський Союз надав українцям ряд перспектив і можливостей після введення безвізового режиму. Кожен власник біометричного паспорта має можливість з червня місяця:

  • відвідати найкрасивіші і відомі місця Європи;
  • зробити навіть не заплановані покупки на території Європи;
  • залагодити питання, пов’язані з бізнесом без відкриття бізнес-шенгену;
  • отримати легальну роботу.

Головне питання, яке всіх цікавить робота в Польщі по безвізу, а також у Чехії, Німеччини. Наскільки реально знайти високооплачувану і надійну роботу в Європі? На що можуть розраховувати власники біометричних паспортів?

Перше, на що вам варто звернути увагу, так це те, що тільки Польща офіційно заявила, що українці мають право працювати з біометричним паспортом без відкриття робочої візи. Німеччина і Чехія таких обіцянок не давали, як і інші країни. Чехія вимагає наявність візи на роботу.

Друге – яким чином можна легально працевлаштуватися без порушення міграційного закону в Польщі? Зараз ми більш докладно вам опишемо порядок дій і головні плюси і мінуси роботи з безвізу на території Польщі.

А зараз довгоочікувані відповіді на питання щодо того, як можна працевлаштуватися в Польщі, щодо перетину кордону лише з біометричним паспортом (без наявності робочої візи). Так, зараз це так, спасибі безвізу України з країнами ЄС, всі українці за наявності біометричних паспортів мають офіційне право працювати в Польщі без відкриття робочої візи на півроку або на рік.

Після перетину польського кордону, люди які бажають влаштуватися на роботу, зобов’язані виконати ряд дій, щоб уникнути міграційних порушень. Якщо до прийняття безвіза, українці повинні були відкривати робочу візу при наявності запрошення від працедавця, правильно заповненої візової анкети, страховки і вистояти чергу в візовому центрі, після двомісячної фіксації.

Проте другий варіант передбачає: після заїзду в Польщу в якості туриста, ви цілеспрямовано шукаєте роботу і після затвердження вашої кандидатури отримуєте офіційний дозвіл на трудову діяльність, на термін до 90 днів.

Відразу, як українець отримує дозвіл, роботодавець зобов’язаний укласти трудовий договір.

Коли необхідно підписувати договір з роботодавцем? Що буде, якщо цього не зробити?

Після приїзду на територію Польщі, іноземцю необхідно підписати трудовий договір (umowy o pracę), або цивільно-правовий договір з роботодавцем. Протягом 7 днів з моменту початку роботи, іноземцю необхідно подати заявку в ZUS для медичного забезпечення та страхування, а також щомісячного відрахування податків.

Робота на території Польщі є нелегальною, у разі, якщо роботодавець не надає трудовий договір і доручає іноземцю виконання роботи. Даний злочин карається штрафом від 300 zl.

Який вид трудового договору необхідно укласти в рамках безвіза. Хто може видати українцю запрошення на роботу в Польщі?

Трудовий договір повинен бути адаптований під характер виконання роботи. Укладати цивільно-правовий договір в умовах, коли повинен бути підписаний трудовий договір, є порушенням трудового законодавства і карається штрафом. Видати запрошення на виконання роботи на території Польщі можуть як юридичні особи, організації, так і фізичні особи.

Українські працівники мають право змінити місце роботи, а також роботодавця в Польщі. Після зміни місця роботи, польський роботодавець або пан зобов’язаний заново вас зареєструвати в повятовом бюро, податкової інспекції. Процедуру не можна порушувати – це ваша безпека в першу чергу.

Скільки можна працювати по безвізу?

Якщо ви отримали дозвіл на роботу в Польщі по біометричному паспорту – безвізу, то рівно 90 днів, кожні 180 днів ви маєте право на роботу. Порушувати цю тимчасову рамку суворо заборонено. Вам загрожує депортація на термін від 6 місяців до 3 років, оплата великого штрафу.

Після відпрацьованих 90 днів, у вас є три варіанти:

  1. Повертатися в Україну і почекати 90 днів, для отримання можливості поїхати знову в Польщу без відкриття візи;
  2. Повертатися в Україну і відкривати робочу візу на 180 або 360 днів.
  3. Оформлювати ВНП при сприянні вашого роботодавця.

Як бачимо, переваг у безвіза для українців просто маса:

  • туризм;
  • робота;
  • імміграція;
  • бізнес.

Зробіть біометричний паспорт і ці переваги будуть доступні і вам.

Працевлаштування без візи до Польщі – плюси і мінуси

Робота з безвізу має ряд плюсів, але мінусів не менше.

Безвіз в туристичних цілях, а працевлаштування вимагає відкриття візи. Але попрацювати 90 днів можна і без візи. І тут з’являються наступні моменти.

Плюси роботи з біометричним паспортом:

  • не потрібно витрачати гроші на оформлення візи – економія 200-300$;
  • не потрібно чекати 2-3 місяці, поки до вас дійде черга в візовий центр на подачу документів – можна їхати відразу;
  • офіційне працевлаштування.

Мінуси роботи по безвізу:

  • короткий термін роботи, а саме до 90 днів;
  • не всі роботодавці беруть на роботу громадян без робочої візи, так як термін відпрацювання в 90 днів дуже маленький. Багато роботодавці вимагають мінімальний термін за візою в 4 місяці;
  • відсоток шахрайства з боку роботодавців виріс в три рази. Зарплату не платять, не доплачують. Чому? Тому що не всі громадяни України знають правильний порядок працевлаштування з біометричним паспортом і багато українців шукають халяву. Запам’ятайте, такого не буває!

Вимагайте від роботодавців і кадрових агентств з Польщі, тільки офіційне працевлаштування. Пани можуть вам обіцяти заробіток вище, щоб не платити податків і щоб вас не оформляти, але коли доходить час отримувати зарплату, роботодавець вас ігнорує і загрожує поліцією. Будьте пильні.

Робота в Польщі по безвізу. Як правильно поїхати на роботу з біометричним паспортом? 4.50/5 - Оцінок: 16
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Робота в Польщі по безвізу. Як правильно поїхати на роботу з біометричним паспортом?" також читають:

Коментарі

  1. Я відпрацювала в Польші 170 днів, у мене закінчилася віза, віза була з коридором. Я маю можливість поїхати по безвізу на роботу легально?

    1. Наталія, за умовами безвізу, ви маєте право легально працювати в Польщі максимум 90 днів на кожні пів року.

  2. Доброго дня! Скажіть будь ласка,з 30 жовтня минулого року по 22 січня 2018 р.я працювала в Польщі по безвізі,офіційно.Коли я знову можу поіхати,як рахувати дні?

    1. Доброго дня, Наталія. Оскільки за безвізом у Польщі можна працювати 90 днів на пів року, то після повернення, вам потрібно відрахувати рівно 90 днів, які ви маєте пробути в Україні. У вашому випадку якщо ви повернулись додому 23 січня, то 22 квітня 2018 року буде рівно 90 днів, як ви перебуваєте в Україні. Тому офіційно, 23 квітня 2018 року ви вже знову можете їхати до Польщі (та краще візьміть тиждень про запас, та їдьте вже тоді – напевно, так буде надійніше).

  3. Я знаходжусь у Польщі по безвізу вже 35 днів, але офіційно на роботу не вдаєтся зареєструватись, чи потрібні мені документи на роботу і надалі, і чи не буде на кордоні проблем з законом про Мігрантів? І чи будуть проблеми при виїзді і вїзді уже по воєвудскій візі, якщо будуть то які і як їх можна вирішити. Дуже дякую і чекаю на відповідь

    1. Тарас, по суті, ви порушуєте закон (адже вся неофіційна робота в Польщі вважається нелегальною, та може каратися згідно за законом) тому як буде саме у вашому випадку – сказати складно. Якщо вам повезе, то вас не покарають.

  4. Нас є 9 чоловік і всі того року зробили біометричні паспорти їдем на роботу до пана вже кілька років чи не буде проблем на митниці що стільки людей і всі по біометриці???
    Дякую

    1. Галина, польське законодавство не лімітує жодним чином кількість людей, що їдуть на роботу до Польщі за біометричним паспортом. Головне, щоб ви оформили всі документи легальним шляхом, та дотримувалися часових коридорів.

  5. Доброго дня.
    Чекаю в Україні на карту побиту,маю печать.
    Чи можна заїхати у Польщу і влаштуватись по другому (новому)біометричному паспорту на ІНШУ роботу,доки не отримаю карту?
    Дякую.

    1. Олесь, офіційно, ви не маєте права працювати в той час, поки чекаєте на рішення, тому легальним шляхом вам цього зробити не вдасться.

  6. При въезде, что нужно иметь при себе, что говорить? Сколько денег? И можно ли говорить что на работу еду?

    1. Роман, так, звичайно говорити, що ви їдете на роботу можна, мається на увазі, що ви оформлювали всі документи офіційно. Все, що у вас можуть попросити надати – це запрошення від роботодавця. Про гроші, законодавство не говорить нічого, але візьміть про всяк випадок 100 злотих (це мінімум для туриста), але про це вас можуть і не запитати.

      1. Скажіть будь ласка, які потрібно оформляти документи, щоб їхати на роботу по біомпаспорту але без візи?

        1. Оксана, для роботи в Польщі за біометричним паспортом ви повинні мати з собою: національний та закордонний паспорти, медичну страховку, запрошення від роботодавця, довідку про внесення запрошення до державного реєстру.

  7. Знаходжуся в Польщі на основі часового побиту, термін карти закінчується в березні. Подано документи на наступну карту. В вересні цього року, замовлені квитки у Турцію на відпочинок.
    Якщо не отримаю вчасно побиту, чи можливо раз в три місяці по біометричному перетнути кордон і таким чином легально з турецької країни повернутись у польщу, так як постійно проживаємо у польщі?

    1. Наталка, так, ви можете це зробити, та проблем у вас не має виникнути. Але краще дізнатися деталі в місцевій адміністрації, можливо знадобляться додаткові документи.

  8. Доброго вечора.
    Якщо я хочу їхати в Польщу працювати по біометрії.
    І відпрацюючи 90 днів я зможу поїхати в іншу країну?

    1. Доброго вечора, Віталій. Ви маєте право законно перебувати на території ЄС протягом 90 днів на пів року, тому мінімум за день до закінчення цього терміну, ви зобов’язані покинути шенгенську зону. Але ви можете поїхати до іншої країни в межах цих 90 днів.

      1. Працював в польщі з 23.10.17 по 25.11.17 і більше не був. Тепер планую їхати знову. Як правильно порахувати дні?

        1. Якщо я зараз поїдуть на роботу, то коли я маю виїхати щоб знову дістати 90 днів?

          1. Микола, офіційне працевлаштування на території Польщі, дозволене 90 днів на кожні пів року. Тобто, якщо ви поїдете найближчим часом, то можете пропрацювати там 90 днів, повернутися додому, та наступних 90 днів пробути вдома (це називається збереження коридору), після цього ви знову можете їхати легально працювати в Польщу на 90 днів.

        2. Микола, від дати повернення ви маєте відрахувати рівно 90 днів (краще додатково накинути пару днів, для впевненості) – це коридор, якого ви дотримуєтеся. Після цього, ви знову можете їхати на роботу до Польщі (у вашому випадку, ви маєте право знову їхати від початку квітня).

  9. Доброго вечора. У мене питання наступне: мій чоловік поїхав на роботу (Польща) по біометричному паспорті, перебуває вже 60 днів. Тепер його офіційно влаштували на фірмі і видали трудовий договір (umowy o pracę). Чи може він по цьому договорі їздити по біометриці (не 90 днів, а довший період часу) чи потрібно відкривати візу.

    1. Андріана, лише на підставі цього документу, особа не має право їхати до Польщі на роботу без візи, оскільки разом з цим документом (якщо воно є), людина повинна мати запрошення, а також підтвердження того, що це запрошення занесене до державного реєстру Польщі. Тому вашому чоловіку краще оформити візу, в такому випадку.

  10. Якщо я хочу поїхати з Польщі раніше чим 90 днів на 2 дні, а потім відкрити робочу візу. На який термін і через скільки я можу поїхати знов з робочою візою? Або без неї якщо я не оформлю.

    1. Якщо хочете їхати без візи, то можете зробити це легально після збереження 90-денного коридору (тобто відрахувавши 90 днів з дати повернення – ви отримуєте час, який маєте провести в Україні). Після закінчення цього періоду, ви знову можете їхати на роботу до Польщі без візи! Якщо хочете їхати на роботу методом оформлення візи, то подавати документи можете одразу після повернення, оскільки ці два способи працевлаштування мають різні умови.

  11. Доброго вечора, я хочу поїхати на роботу в Польшу по беометричному паспорту, но у мене нема запрошення, як можна найти людину щоб дала це запрошення?

    1. Даний спосіб не є легальним, тому ми не можемо надати детальну консультацію з цього приводу. Якщо ви хочете зробити все за правилами, які вимагає закон, то запрошення вам має надіслати безпосередньо ваш прямий роботодавець з Польщі.

    2. Доброго дня! Підкажіть будь ласка , чи можна виїхати до Польщі працювати по біометриі якщо вклеєна віза?

      1. Так, але якщо вас запитають про це на кордоні, то ви повинні пояснити це працівникам.

  12. Доброго дня. По біометричному паспорті використані дні перебування 85д, чи можна зробити піврічну візу і по ній їхати в Польщу?

    1. Ольга, так, ви маєте право подавати документи на отримання національної візи, оскільки за цим способом діють інші умови, щодо періоду роботи на території Польщі.

  13. Якщо їхати на роботу до Польщі по безвізу, то скажіть будь ласка, які документи потрібно мати?

    1. Назар, вам потрібні: національний та закордонний паспорти, медична страховка, запрошення від роботодавця, довідка про внесення запрошення до державного реєстру.

  14. Чи правда що мозжна іхати по біометричному паспорті більше ніж на 90 днів по законодавстві польщі?

    1. Паша, ні, це не правда. Можна працювати в Польщі без візи лише 90 днів на пів року.

  15. В мене у біометричному паспорті немає відбитка пальців, є лише електронний підпис, чи пропустять мене на кордоні?

    1. Якщо вам його видали, то відсутність відбитка не може бути причиною заборони в’їзду на територію ЄС. Тобто проблем у вас не має бути.

  16. Добрий день. Чи вертають на кордоні, чи пропускають тихЮ хто мае забргованість по аліментах? Дякую.

    1. Якщо, особа має заборгованість по виплаті аліментів, її мають повне право не пропустити на територію Польщі, оскільки про це обов’язково буде інформація в базі даних.

  17. Добрий вечір. Мене цікавить, чи можна по без візу маючи запрошення на роботу поїхати на півтора місяця на роботу, потім півтора бути в Україні, і півтора знову в Польщі. Чи я маю бути суто три там, три дома? Чи цей коридор в 90- днів можна розділити на дрібні поміжки не виходячи з основних?

    1. Ні, такого робити не можна, оскільки в законодавстві чітко прописані умови: за безвізом можна перебувати на території Польщі 90 днів на кожні 180, тому й коридор має становити не менше ніж 90 днів.

  18. Доброго дня . Скажіть будь-ласка чи можна їхати в Польщу на роботу по біометриці тільки із одним запрошенням на роботу, і чи потрібно мати із собою українську страхівку. Дякую.

    1. Вам потрібно зібрати наступний пакет документів: запрошення від роботодавця, національний та закордонний паспорти, медичну страховку, довідку про внесення запрошення до державного реєстру.

  19. Доброго дня. Я хочу влітку поїхати на роботу в Польшу. Працюю в школі, якраз влітку два місяці відпустки і на ній планую поїхати. Що для цього потрібно?

    1. Потрібно знайти вакансію та зібрати пакет документів, необхідний для перетину кордону та працевлаштування (детальніше про це розписано в статті).

  20. Пробула у Польші 86 днів по біометричному паспорту, пройшло 2 неділі на територіі України і виникла потреба знову іхати закордон, яку візу можна відкрити, щоб не чекати 90 днів коридору? Маю паспорт також старого зразка, чи можна для цього використати його?

    1. Так, можна використовувати будь-який з паспортів. Є два варіанти віз, які ви можете отримати: шопінг-віза або шенгенська.

  21. Доброго дня! В мене по паспорту віза до 10 червня, але кількість днів вже використала. Коли я знову зможу відкривати візу? По біопаспорту зараз можу їхати до Польщі?

    1. Нову візу ви можете починати оформлювати після закінчення дії попередньої (або ж стару візу потрібно анулювати, тоді оформлення нової можна починати одразу). За умовами безвізу ви маєте право перебувати 90 днів на пів року на території ЄС, тому, напевно так.

  22. Скажіть будь-ласка, чи можу я пропрацювавши 90 днів по безвізу, повернувшись додому відразу (без коридору) відкрити робочу візу (піврічну)? Чи може в 2018р відбулись якісь зміни?

    1. Так, ви можете подавати документи на оформлення робочої візи одразу після повернення з Польщі.

  23. Син поїхав по біометричному паспорту на роботу в Польщу, чи може він подавати документи на виготовлення карти побиту в Польщі, візи немає.

    1. Документи на Карту Побиту може подавати лише особа, що пропрацювала в країні не менше ніж 3 місяці. А за умовами безвізового режиму через 90 днів особа вже має повернутися на Батьківщину.

  24. Чи можливо, наприклад, заїхати в ЄС через Румунію, відбути до 90 днів, вернутись в Україну через Румунію, а потім заїхати знову через країни Шенген, наприклад Польщу, не чекаючи 90 днів, якщо нема ніяких відміток про те, де ви знаходились цей період часу?

    1. Ні, так зробити неможливо, оскільки вам все одно ставлять відмітку про в’їзд та виїзд з Румунії, тому у вашому закордонному паспорті буде точна інформація про час перетину кордону.

  25. Добрий день Вікторія. Скажіть будь-ласка, тож для виїзду до Польші на роботу по біометричному паспорту на 90 днів закордонний паспорт також необхідно з собою мати? Не потрібна тільки віза?

    1. Так, звичайно, без закордонного паспорту вас не випустять за кордон.

  26. Доброго дня! Працював в Польщі офіційно по робочій візі 179 днів, чи маю право переіхати кордон по біометріі?

    1. Так, ви маєте на це право, оскільки умови безвізового режиму це дозволяють.

  27. Здраствуйте. У мене була открита робоча віза без калідора категорія D 25-09-2017, закінчилася 15-03-2018. Коли мені можна открити наступну візу робочу?

    1. Ви можете подавати документи на отримання наступної візи одразу ж після закінчення першої.

  28. Консультант Вікторія. Дякую за Ваші відповіді і за Ваше розуміння. Підкажіть, будь ласка, чи може громадянин України вїхати на територію Польщі по безвізовому режиму, маючи на руках: національний та закордонний паспорти, медичну страховку, запрошення від роботодавця, довідку про внесення запрошення до державного реєстру, відпрацювати там 30 днів, повернутися в Україну і через 60-70 днів (своєрідний “коридор”) повернутися і добути невикористаний час безвізу, тобто 60 днів?

    1. Якщо ви зможете знайти робоче місце на такий короткий час, то можна так зробити, але краще витримати коридор в 90 днів та поїхати знову на 90.

  29. Доброго дня! Я перебувала в Польщі по робочій візі в 2017 р. – 120 днів, у 2018 р. – 53 дні. Зараз буде коридор. Подала документи на біометричний паспорт. Проте, залишила попередній паспорт. Чи можна поїхати на закупи до Польщі по біометричному паспорту? Який перелік документів потрібен для митників. Чи не буде перешкодою попередній паспорт?. Дякую

    1. По біометричному паспорту можна їхати на закупи, і проблем через наявність другого паспорту у вас не буде (ви можете взяти його з собою також). З документів вам потрібен власне закордонний паспорт, а також підтвердження бронювання готелю чи хостелу. Туристичний мінімум для того, щоб вам дозволи заїхати до Польщі становить 100 злотих.

  30. Підкажіть будь ласка. В мене біометричний паспорт. Електронною поштою вислали дозвіл на працю. Які ще документи мають бути в мене для перетину кордону щоб поїхати на роботу? І яка сума грошей?

    1. Вам потрібно взяти з собою: запрошення від роботодавця, національний та закордонний паспорти, медичну страховку, довідку про внесення запрошення до державного реєстру. З приводу грошей, законодавство не говорить нічого, але краще про всяк випадок взяти з собою мінімум для туриста (100 злотих).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *