Як оформити туристичну візу в Польщу для українців і скільки коштує польська тур віза?

Виїзд за кордон – справа, що супроводжується збором достатньої кількості документів. Перше,що потрібно підготувати – віза, адже лише вона є основною підставою для того, щоб працівники польського кордону пропустили вас на свою територію. Так, на сьогоднішній день володарі біометричних паспортів можуть від’їжджати до Польщі і без отримання візи, але не в усіх ситуаціях це можливо (наприклад, якщо запланований термін відсутності в рідній країні перевищує 90 днів). На всі інші випадки віза просто необхідна, тому у людей і починають виникати питання. Існує декілька типів віз, які актуальні в певній ситуації, тобто кожна з них орієнтована на відповідну мету поїздки. Наприклад, туристична віза забороняє працевлаштування на території Польщі, а що вона дозволяє, та які умови мають бути дотримані, знають не всі. Саме тому, стаття покликана пояснити, що ж таке туристична віза та кому вона потрібна.

Кому потрібна туристична віза?

Якщо ви маєте бажання подорожувати по всій території Європи, при цьому приділити увагу окремій країні (у даному випадку це Польща), то знадобиться саме туристична віза. Сьогодні 26 країн є членами шенгенської зони, тому отримавши туристичну візу в польському посольстві чи візовому центрі, перед вами автоматично відкриваються двері всіх країн ЄС. Тобто цей тип візи дійсно зручний для здійснення туристичних поїздок.

Звичайно, є деякі правила, які порушувати неможливо, адже в протилежному випадку ви отримаєте штрафи або анулювання дії візи. Так, правило першого в’їзду має лише країна, в чиєму посольстві ви отримали візу.

Тобто, отримавши туристичну візу в посольстві Угорщини чи Румунії, ви маєте право відвідати будь-яку з країн ЄС, але в’їжджати на територію шенгенської зони через Польщу ви вже не можете (і виїжджати теж).

Наступне правило – «правило головної країни» означає, що термін перебування в інших країнах, у жодному випадку, не має перевищувати час перебування в країні, чиє посольство вам видало візу.

Оформленням туристичної візи може займатися особа самостійно, але частіше це робить тур фірма, до якої ви звернулися попередньо. При цьому, особиста присутність претендента на отримання цієї візи не потрібна. Загалом, даний тип візи призначений для здійснення подорожей, що мають туристичний характер.

Особливості оформлення: категорії населення, що мають пільги

Для отримання цього типу візи (як і для будь-якого іншого) потрібна медична страховка. Але її варто оформити з урахуванням наступних умов:

  • має бути дійсна на території всієї Європи;
  • повинна оплачувати витрати на повернення додому;
  • має передбачати госпіталізацію, якщо того вимагає випадок;
  • термін діє страховки має бути мінімум на15 діб більше, ніж строк дії візи.

Страхування потрібне всім, але, звичайно ж, оформити його можуть лише повнолітні, тобто, якщо страховка знадобилася вашій дитині, то оформлювати її маєте ви (на правах батьків чи опікунів). Щодо отримання самої візи неповнолітніми (точніше тими, хто не досягнув ще16-річного віку), то окремої візи вони не отримають, оскільки закордонного паспорта вони не мають. Отже, діти мають бути вписані до паспорту одного з батьків. До того ж, якщо виїзд здійснюється з одним з батьків, то інший має надати нотаріально затверджену письмову згоду на це, а у випадку самостійної подорожі – згоди потрібно надати від обох батьків. Додатково потрібно надати копію та оригінал свідоцтва про народження, а також копії національних та закордонних паспортів батьків.

Взагалі, туристична віза не безкоштовна (про те, скільки вона коштує пізніше), але є певні категорії населення, що звільняються від сплати. Отже, за умови надання відповідного документу, наступні категорії звільняються від оплати візового збору:

  • особи з обмеженими можливостями;
  • неповнолітні;
  • пенсіонери;
  • діти, що перебувають на утриманні батьків та студенти (до 21 року);
  • держані чиновники-іноземці вищого рангу;
  • учасники освітнього процесу, що їдуть до Польщі для навчання чи підвищення кваліфікації;
  • учасники спортивних змагань;
  • учасники освітніх, культурних чи інших програм обміну;
  • журналісти;
  • водії-міжнародники;
  • машиністи та інші члени команди залізничного транспорту.

Документи, що необхідні для оформлення тур візи

Для різних цілей відповідно потрібні різні документи, тому й для отримання туристичної візи вони де в чому відрізняються від інших типів віз. Всі необхідні документи збираються окремо для кожної особи в індивідуальний пакет, тому якщо ви їдете подружжям чи родиною, попіклуйтеся завчасно про розділення документів для кожного, не потрібно тримати їх у загальній купі.

Отже, для отримання тур візи в Польщу, необхідно надати:

  • підтвердження бронювання житла на період подорожі (з відповідною оплатою половини чи всієї вартості;
  • заповнена візова анкета;
  • оригінали та копії національного та закордонного паспортів;
  • інформація про попереднє отримання віз (якщо воно було);
  • медична страховка;
  • детальний план маршруту для подорожі (із включенням дат перетину всіх можливих кордонів);
  • довідка-підтвердження фінансової спроможності (виписка з банку про наявність та рух коштів);
  • довідка, що підтверджує трудову зайнятість на період поїздки, та після закінчення (довідка з місця роботи для найманих робітників, та виписка про реєстрацію фірми для приватних підприємців;
  • документ, що підтверджує проходження процедури біометрії (звільняються лише діти до 12 років, власники біометричних паспортів, та ті, хто не має фізичної можливості для цього).

Скільки коштує процедура

Оформлення туристичної візи не є безкоштовним (окрім тих категорій населення, що були зазначені раніше). Всі інші мають сплатити візовий збір – 35 євро (можна платити також у національній валюті відповідно до дійсного курсу). Додатково потрібно сплатити 15 євро, якщо ви користуєтеся послугами візового центра, але якщо оформлюєте напряму через посольство, то від даних витрат ви звільняєтеся. Якщо вам необхідно оформити візу терміново, то платити доведеться за подвійним тарифом (тобто 70 євро).

Важлива інформація! сплачувати візовий збір дозволено лише в двох банках України, що мають на це ліцензію: IdeaBank та Kredobank. У всіх інших банках робити це не потрібно, навіть, якщо вам пропонують таку послугу, оскільки ігнорування цього правила є вагомою підставою для відмови в отримання візи.

Що робити, якщо отримали відмову?

Розгляд заяви у звичайному режимі триває приблизно тиждень, а у терміновому – до 3-х днів. Після отримання повідомлення про те, що ви можете забрати паспорт,ви вже можете вирушати до візового центра. Якщо ви замовили доставку додому, то все, що вам лишається – чекати. У випадку успішного завершення процедури ви побачите візу, яка буде вклеєна до вашого паспорту, а от у випадку відмови, ви отримаєте разом з паспортом додатковий бланк, де вказана причина.

Дізнавшись це, ви маєте право подати документи ще раз протягом двох тижнів. Насправді, причини можуть бути різні, навіть некоректне заповнення якогось документу або його нестача може спонукати до такого рішення. Тому, дізнавшись причину, кожен може оперативно виправити її та подати апеляцію. Тому будьте уважні, щоб не витрачати додатковий час та гроші на повторне подання документів.

Як оформити туристичну візу в Польщу для українців і скільки коштує польська тур віза? 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Як оформити туристичну візу в Польщу для українців і скільки коштує польська тур віза?" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *