Як отримати карту побиту: які умови і необхідні документи?

Кожен, хто приїжджає до Польщі на навчання, роботу або в гості завжди починають плутатися в документах, на основі яких вони зможуть перебувати в державі. Документи для перебування в Польщі можуть бути різними, і вони відрізняються тривалістю, пільгами і правами. Так, наприклад, можна в’їхати в країну на підставі однієї туристичної візи та впродовж 21 дня покинути країну, а можна оформити одну з карт перебування і знаходиться в країні рік і більше. У цій статті ми постараємося розповісти про всіх типах карток перебування в Польщі.

Види перебування в країні

Для початку хочемо зазначити, що перебувати на території Польщі, можна кількома різними способами. Кожен сам для себе повинен вирішити, які він ставить цілі та як їх краще досягати. Адже неправильно оформлені документи можуть затягнути процес на декілька років. Не варто шукати легких шляхів і намагатися оформляти картки, які видают швидше, але які не дають права на роботу. Варто пам’ятати про те, що в Польщі дуже чітко простежується на підставі чого людина в’їхала в країну і чим віна займається.

Короткострокове перебування на території країни. Це перебування в країнах Європейського Союзу та в Польщі зокрема, не довше 90 днів. Для перебування необхідно оформити шенгенську візу на певний час та по закінченню цього часу необхідно залишити країну. Варто відзначити, що така віза не дає права офіційно працювати або вчитися, вона є суто туристичної. Якщо Ви збираєтеся надалі отримувати польське громадянство, не рекомендую нелегально працювати з даним типом перебування в країні. Той факт, що Ви будете працювати нелегально, все одно дізнаються, а на підставі цього можуть не видати надалі громадянство. В даний час польський уряд стал серйозніше займатися питанням громадянства і перевіряють документи здобувача дуже уважно. З-за великого напливу людей, охочих отримати громадянство Польщі почастішали відмови причини нелегальної роботи або порушення будь-яких законів країни, аж до автомобільних штрафів.

Тривале перебування на території країни. Це перебування в Польщі більше 90 днів на підставі роботи, навчання або іншої мети. У Польщі є два типи тривалого перебування. Перший це Карта тимчасового проживання — вона оформляється від 183 днів до трьох років залежно від причини перебування у Польщі. Для студентів ця картка оформлюється на 1,5 року, після чого продовжується. Ця картка дає право офіційно перебувати в країні, працювати або вчитися. Варто відзначити, що з 2015 року студенти мають право працювати весь рік, а не тільки протягом трьох літніх місяців. Другий тип – це Карта постійного проживання, або як у нас звикли її називати вид на проживання. Про нього в наступному пункті.

Постійне перебування в країні або вид на проживання. Цей вид документів дозволить перебувати в країні цілий рік протягом стількох років, скільки Вам необхідно. Перетинати межі Європейського Союзу можна стільки, скільки Вам необхідно, але перебувати в інших країнах не більше 90 днів у півріччі. Немає необхідності перетинати польсько-український кордон раз в півроку чи рік. Карта постійного (сталего побуту) проживання-це практично громадянство, але з невеликими відмінностями.

Види Карт Побиту

У Польському законодавстві передбачено наступні види Карти Побиту (Karty pobytu):

  • Karta dla rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej – видається на 5 років для громадян країн Євросоюзу;
  • Кarta Stałego pobytuвидається строком на 10 років. В основному для людей, що уклали шлюб з громадянами Польщі або легально прожили в Польщі не менше 5 років.
  • Кarta czasоwego pоbytu або Zezwоlenie na zamieszkаnie na czas оznaczonyвидається терміном від 12 років на підставі роботи, навчання, ведення бізнесу та ін. Такий тип карти на основі навчання ми й розглянемо далі.

Основні відмінності карти побиту від візи для студента:

Маючи картку студент може працювати в Польщі без будьяких додаткових дозволів (zezwolenie). З візою дозволено працювати тільки в літні місяці канікул.

При закінченні візи, маючи карту побиту, можна не продовжувати.

Студент може купити собі авто і оформити на себе тільки маючи карту побиту. На такому авто він може без проблем перетинати кордон та їздити на канікули додому.

Подорожувати по всій шенгенській зоні і перебувати в її країнах до місяців.

Пропонуємо вашій увазі пошаговою інструкцію для самостійного оформлення Карти Побиту на підставі навчання в місті Кракові (в інших містах процедура аналогічна, але інші адреси установ).

1. Які умови повинні бути виконані для карти побиту?

Підстави для отримання КП: ви повинні бути студентом навчального закладу на денній формі навчання (денному стаціонарі). Тобто мати рішення вузу про прийняття вас на навчання. Якщо ця умова виконується, то сміливо можна переходити до збору необхідних документів для подачі заяви (wniosek) на карту тимчасового побуту в Wydział Spraw Cudzoziemców. Першу карту дають на 15 місяців.

2. Які документи потрібні для карти побиту?

Отже, приступимо до докладного переліку всіх необхідних документів та довідок:

  1. Заповнена анкета (Wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy). Інструкція щодо заповнення є в формулярі (Завантажити формуляр). Заповнювати потрібно польською мовою, друкованими літерами.
  2. 4 актуальні фотографії 3,5 cm x 4,5 см (фронтальна позиція, 7080% обличчя, без головного убору). У Кракові 4 фото коштують від 2025 ZL. Можна зробити безпосередньо біля уженда.
  3. Ксерокопія діючого закордонного паспорта і його оригінал для перегляду при подачі.
  4. Чек про оплату за карту побиту340 ZL. Оплатити готівкою можна в касі на тому ж поверсі, де знаходиться відділ у справах іноземців.
  5. Довідка з навчального закладу (Zaświadczenie o przyjęciu na studia) про те, що ви є студентом.
  6. Відбитки вказівних пальців з вас візьме працівник уженда.
  7. Документи треба подати рівно за 45 днів до закінчення візи. Це дуже важливо.

Це всі необхідні документи на момент подачі заяви на карту побиту. Зібравши вище перераховані папери подаємо у відділ у справах іноземців (для Кракова ul. Przy Rondzie 6 на першому поверсі). Після перевірки і можливе коригування анкети, працівник відділу видасть вам підтвердження отримання від вас заяви і поставить штамп в паспорт. Це робиться з метою легалізації вашого перебування в Польщі, навіть якщо віза закінчилася. З 1 травня 2014р. подати документи на kartu pobytu можна навіть в останній день дії вашої візи.

3. Подали документи, що далі?

Після подачі заяви протягом 710 днів ви отримаєте лист поштою на адресу вказану в анкеті, зі списком необхідних документів для остаточного оформлення. Термін донесення нижче зазначених документів зазвичай становить від 24 тижнівцього цілком достатньо. Розглянемо цей список:

  1. Ксерокопія свідоцтва про народження (для першої подачі) з перекладом на польську мову та оригінал для перегляду. Дослідивши основні бюро перекладів Кракова, можемо порадити швидкий і недорогий сервіс в бюро Columbus ul. Basztowa 17. Коштує близько 30 ZL. Робиться протягом 23 днів.
  2. Медична страховка. Звичайна туристична страховка або від нещасних випадків не підійде. Потрібно робити таку, яка буде відшкодовувати ваше лікування в Польщі. Для студента ми б радили NFZ Narоdowy Fundusz Zdrоwia (коштуе ~ 45 ZL в місяць), але забезпечує повне медичне обслуговування у будьякій клініці Польщі. Зробити таку страховку в Кракові можна за адресою ul. Stefana Batorego 24 маючи при собі паспорт та документ про прийняття на навчання.
  3. Чек про оплату за навчання (мінімально за перший семестр).
  4. Виписка з банківського рахунку — Wyciąg z kontaпро те, що ви маєте достатньо коштів на проживання в Польщі. Прожитковий мінімум для студента становить близько 800 ZL/міс.

Тобто щоб отримати Карту Побиту на рік потрібно близько 9600 ZL показати на своєму банківському рахунку. Для цього потрібно відкрити рахунок в будьякому польському банку (або привезти таку виписку зі своєї країни, але є складність у перекладі і її нотаріальному засвідченні). Простіше зробити в Польщі. У Кракові можна протягом 20 хвилин відкрити рахунок, покласти гроші і відразу взяти виписку. Ми радимо в КраковіGetin Bank — там для відкриття потрібен лише закордонний паспорт (багато банків вимагають ще pesel) і немає жодних комісій за операції. Мати ці гроші на рахунку довше 2 днів ніхто не вимагає. Тобто вільно можна зняти всю суму на наступний день після отримання виписки. Хто є щасливим володарем стипендії на навчання і проживання в Польщі, можна надати тільки той документ.

Договір оренди квартириumowa wynajmu mieszkania. Для студентів які проживають у гуртожитках, досить взяти в адміністрації документ, що підтверджує оренду кімнати.
Тимчасова пропискаzameldowanie, саме ця адреса буде вказана в вашої карти побитуДля знімаючих квартиру, достатньо заповнити бланк у відділі комунікацій вашого міста і надати їм договір оренди.

4. Отримуємо свою карту!

Після успішного доповнення всіх відсутніх документів, вам скажуть чекати дзвінка з повідомленням про готовність дозволу на тимчасове проживання від Воєводи (Zezwоlenie na zamieszkаnie na czas оznaczony). Після цього ще близько тижнів буде друкуватися ваша карта побиту. Для того щоб її отримати, потрібно ще сплатити 50 ZL в тій же касі, де оплачували 340 ZL. Після чого з чеком, паспортом у вашому особистому присутності, вам видадуть вашу карту побиту.

Першу карту побиту на підставі навчання дають на 15 місяців. А наступну, за умови, що ви залишаєтеся вчитися, на 3 роки. 2 роки з них підуть на окончение Вузу, а 1 рік Польща надає для пошуку роботи всім своїм іноземним студентам.

Як отримати карту побиту: які умови і необхідні документи? 4.89/5 - Оцінок: 19
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Як отримати карту побиту: які умови і необхідні документи?" також читають:

Коментарі

  1. Доброго дня!
    Маю питання. Я навчаюся зараз в Польщі, на магістратурі (закінчила 1-й рік). Коли краще подати документи на карту побиту і на скільки я її отримаю?

    1. Дозвіл про присвоєння статусу ВНЖ видається через 1-2 місяці, з моменту подачі пакету документів. Карта побиту може бути видана на строк, що не перевищує трьох років. Щоб отримати картку, потрібно надати документ-підставу: діючий робочий контракт, документ, що підтверджує навчання в університеті або на довгострокових курсах польської мови або інших, документ для підтвердження возз’єднання сім’ї або наукова діяльність.

  2. Добрий день. Маю тимчасову карту побиту по роботі, а віза майже скінчилася, чи потрібно робити нову візу.

    1. З картою побиту ви маєте право перебувати і працювати в Польщі. Візу продовжувати не потрібно.

  3. Чи можу я виготовити тимчасову карту побуту (я студент) маючи біометричний паспорт???

  4. У чоловіка є карта побиту. Я із дитиною приїхала по безвізовому режиму, не маю роботи. Чи можу я подати на карту собі і що для цього потрібно? Дякую наперед))

    1. Подати документи можна навіть в останній день офіційного перебування в Польщі. Поставлений штамп продовжить час дозволеного перебування в країні на весь термін розгляду справи. Але краще подавайте заздалегідь, оскільки документи можуть і не прийняти, якщо будуть виявлені якісь помилки, які потрібно виправити, а на наступний день ліміт перебування закінчиться.

      Процедура така ж, яка описана в статті.

  5. Добрий день. Я уклала шлюб з громадянином Польщі. Чи можу я одразу подавати документи на карту сталого побиту, без подачі документів на карту часового побиту?

    1. Здрастуйте, Ірина. Якщо у Вас немає карти поляка чи польських коренів, зможете претендувати на сталий побит тільки через три роки після укладення шлюбу і двох років безперервного перебування в країні.

  6. Доброго дня. Маю студентську візу, термін дії якої закінчується через 9 місяців. Чи можу я подати на карту побиту зараз, чи мені обов’язково потрібно чекати моменту, коли настане 45 днів до завершення візи?

    1. Доброго дня. Подавати документи можете зараз. Також в разі подачі документів менше ніж за 45 днів, візовий режим порушений не буде. Тільки в закордонному паспорті буде поставлена печатка про ініціювання отримання статусу ВНЖ.

  7. Добрий день! Чоловік має подаватись на карту сталего по корінню. Є оригінал свого народження і витяги з ЗАГСУ про народження батька – він украінець записаний, свідоцтво про шлюб баби і діда, де вказано, що баба полька, а також витяг з архіву, де вказано, що баба полька і її батьки поляки. Чи достатньо цих документів, бо говорять, що потрібні оригінали, але вони втрачені у нас, лише наявні витяги з установ? І ще, чи потрібна довідка про несудимість?

    1. Добрий день. Щоб розраховувати на позитивне рішення, потрібні оригінали документів або завірені копії + їх переклади завірені присяжним перекладачем. Довідку про несудимість можуть вимагати додатково.

      1. Що ви маете на увазі “завірені копії”? Ким завірені? Нотаріусом? Переклади теж є. Чи витяги документів з печаткою установи, яка видала завіряються? Дякую.

        1. Малося на увазі завірені копії документів “тих часів” в СРСР або в Польщі. Витяг з зазначенням національності перекладений і завірений у присяжного нотаріуса теж є підставою для підтвердження польських коренів.

  8. Доброго вечора. Якщо брат отримав карту побуту, чи може він якось зтягнуть до Польщі брата, щоб отримати також карту?

    1. Доброго вечора. Наскільки я зрозуміла питання – якщо у родича є карта побиту, то переваг для отримання карти побиту для інших його родичів немає. Лише на загальних умовах.

  9. Доброго дня. А чи можна подаватись на карту, навчаючись у технікумі в польщі ? Мені 16 років.

    1. Доброго дня. Можна, тільки при подачі необхідна присутність батьків або опікуна.

  10. Доброго вечора. В мене паспорт закінчується у 2018 році грудні місяці. Карту побиту я маю по 2019 рік. Скажіть , будь ласка, якщо я вироблю новий паспорт, то карта побиту вже буде не дійсна, чи є якісь варіанти в даному випадку?

    1. Доброго дня, Богдана. З цього питання краще звернутися в свій уженд, тому що процедура у вашому випадку залежить від Воєводства. Можуть зробити поправки по вашій карті, а можуть вимагати заміну.

  11. Добрий день. Скільки часу можна чекати карту побиту перебуваючи у Польщі від закінчення візи?

    1. Добрий день. Легально перебувати і працювати на території Польщі можна весь період очікування рішення по карті побуту. Для цього в паспорті ставиться печатка.

  12. Доброго дня. Якщо я подала документи на карту побиту і чекаю її якийсь час. Я маю право виїхати з Польші не в Україну, а в інші країни ЄС, чи наприклад Єгипет?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *