Як отримати Карту сталого побиту в Польщі і на скільки її дають?

Оскільки Польща – найближчий сусід України, не дивно, що багато хто розглядає її в якості нового місця проживання, тим більше, що держава є повноправним членом ЄС і характеризується стабільною економікою. Порівнюючи тимчасову ВНП і дозвіл на постійне проживання, у другого набагато більше привілеїв. Так, Карта сталого побиту (КСП) дозволить жити в придбаної або взятої в оренду квартирі або будинку, легально працювати, геть забувши про продовження документів.

Як отримати Карту сталого побиту в Польщі? Які необхідні документи і в які організації їх подавати? Розглянемо процедуру з усіма деталями.

Чи є відмінність між ПМП та КСП?

З точки зору процесу оформлення ці поняття тотожні. Нюанс в тому, що ПМП – це права, які отримувають іноземці, а Карта сталого побиту – документ, що підтверджує ці права.

Для в’їдливих юристів, можливо, ця різниця принципова, але в контексті нашого опису слід розуміти, що поняття КСП та ПМП практично однакові.

Що дає Карта сталого побиту? Цей вид дозволу дає можливість іноземцю:

  • постійно перебувати в Польщі. Оскільки посвідчення видається на 10 років з можливістю продовження після закінчення терміну, володар може безперешкодно їздити по країні, їздити на Батьківщину і повертатися, працевлаштуватися, вести підприємницьку детальність. По суті, Карта сталого побиту наділяє іноземного громадянина тими ж правами, що і поляків, за одним-єдиним застереженням – не можна віддавати свій голос на виборах;
  • дає підставу на отримання громадянства. Як відомо, для українців відкривається кілька способів імміграції, але дозвіл на постійне проживання – найзручніший. Не потрібно шукати кошти на придбання будинку або квартири, договору про оренду житла цілком достатньо для підтвердження місця реєстрації. Після закінчення зазначеного терміну (залежно від ситуації) можна сміливо «подаватися» на отримання громадянства РП;
  • відвідувати країни Європейського союзу з туристичною, робочої метою. До 2017 року українцям потрібно було оформляти візу, перш ніж пакувати валізи і вирушати дивитися європейські міста. З введенням безвізового режиму процес спростився. Переїжджаючи на ПМП в Польщу, вам не доведеться відкривати візу для відвідування Австрії, Італії, Німеччини, Франції, ви маєте право перебувати і працювати в будь-який з 26 держав близько 90 днів у році. Нюанс один – потрібен дозвіл на працевлаштування в ЄС;
  • отримання безкоштовної освіти у вищих навчальних закладах і коледжах Польщі. Стала Карта побиту відкриває безліч можливостей, в т. ч. отримання прописки і право навчатися в будь-якому університеті. Важливо, що українець може претендувати, поряд з поляками, на стипендіальні та інші програми;
  • багаторазово перетинати польський кордон. Виїжджаючи з країни, ви пред’являєте співробітникам аеропорту закордонний паспорт, після повернення – пластикову картку, що засвідчує особу і підтверджує право жити і працювати в РП;
  • працевлаштуватися без необхідності спеціальних дозволів.

Більш широкі права на території ЄС дає документ «довгострокового резидента ЄС» (далі в тексті ДР ЄС). На території Республіки права на нього аналогічні КСП. В даному матеріалі ІН ЄС буде згадуватися, але процедура його оформлення не розглядається.

Закон про іноземців

Нормативно взаємовідносини з громадянами іноземних держав регулюються в Польщі на основі Ustawа o cudzoziemcach від 12.12.2013. У першому розділі, Dział VI, починаючи зі статті 195, розглядаються всі нюанси, пов’язані з Zezwolenie na pobyt stały.

Розглянемо основні з них, безпосередньо пов’язані з процедурою отримання КСП.

Хто має право на переїзд на ПМП в Польщу?

Стати повноправним членом польського товариства можуть такі категорії людей:

  • Власні або перебуваючи під опікою діти іноземних громадян з КСП або які є довгостроковими резидентами Європейського союзу. З умовою: дитина була народжена або взята під опіку вже після отримання батьком/опікуном постійного виду на проживання, статусу резидента ЄС, або ж під час дії посвідки на проживання батька/опікуна.
  • Діти підданих Польської Республіки або які перебувають під опікою поляка неповнолітні.
  • З польськими коренями, які б хотіли виїхати на ПМП з України в РП.
  • Люди, що складаються в офіційному шлюбі протягом 3-х років і перебувають на території країни не менше 2-х років.
  • Постійно перебуваючі в країні протягом не менше 2-х років біженці.
  • Жертви торгівлі людьми. У цьому разі необхідно дотримуватися одного з обов’язкових умов: співробітництво з поліцією при проведенні слідства і судових заходів; особа спочатку отримала ВНП (на підставі тих же причин) і проживала в Польщі не менше року; було встановлено, що після повернення на батьківщину жертва работоргівлі піддасться небезпеці для життя і здоров’я.
  • Якщо іноземець безперервно легально перебував у РП не менше 10 років і може відбути у державу, яка не може гарантувати збереження життя, свободу і безпеку; де піддають тортурам або грубому обігу, яка принижує людську гідність; не забезпечує справедливим захистом (достатньо однієї причини).
  • Суб’єкт, якому польські власті надали притулок.
  • ПМП з України можливе для власників Карти Поляка, Карти часовего побиту, які б хотіли жити, вчитися, працювати і завести сім’ю в Польщі.

Карта сталого побиту: як отримати?

Оформлення відбувається у Воєводстві тієї місцевості, де проживає людина. Починається процес з заповнення анкети-заявки.

Для ініціювання процедури отримання ПМЖ необхідно виконати три простих, але обов’язкових умови:

  • іноземець повинен перебувати на території Польщі;
  • знаходження повинно бути легальним;
  • бути присутнім у Воєводстві здобувач повинен особисто.

Як заповнити внесек на Карту сталого побиту?

Анкета на Карту сталого побиту заповнюється тільки польською мовою. Літери та інші символи повинні бути друкованими, розбірливими та вписуватися в строго відведені для цього поля.

Всі поля анкети, які викликають у претендента сумніви, краще не заповнювати попередньо – у Воєводстві обов’язково підкажуть, як правильно оформити документ.

Документи

Крім Wniosek, до Воєводства подаються наступні документи для отримання Карти сталого побиту:

  • фото – 4 одиниці;
  • закордонний паспорт (документ повинен бути діючим);
  • документи, що підтверджують підстави на отримання КСП, зазначені в анкеті;
  • чек про сплату гербового збору.

В залежності від обставин або місцевих норм Воєводства можуть також знадобитися інші документи на Карту сталого побиту:

  • Для дітей, чиї батьки (батько, опікун) мають ПМП, ДР ЄС або громадянство Польщі, надається документ на дитину — свідоцтво про народження і копію документа батьків (батька, опікуна).
  • Документи, що підтверджують польські корені, якщо вони обрані в якості підстав для отримання ПМЖ.
  • Якщо підставою для КСП є обраний шлюб з поляком (полькою), то надаються свідоцтво про шлюб та документи чоловіка (дружини).
  • При наявності Карти поляка – її копія.
  • У випадках гуманітарного захисту, біженців, випадків торгівлі людьми і т. д., надаються документи, що підтверджують дані статуси.
  • Інші запитані чиновниками Воєводства документи.

Після подачі документів потрібно зустрінеться з консулом, який задасть питання на Карту сталого побиту.

Також в процесі оформлення у претендента візьмуть дані біометрії.

Після подачі заявки в закордонний паспорт іноземця ставиться штамп, що наділяє правом офіційного перебування в країні весь термін розгляду питання (без права переміщення по Шенгенській зоні).

Сподіваємося, тепер ви знаєте, як отримати Карту сталого побиту в Польщі. Перейдемо до інших важливих аспектів.

Ціна

На безкоштовне отримання КСП можуть розраховувати власники Карти Поляка. Всім іншим доведеться її купити за 640 PLN. Якщо в результаті розгляду справи іноземцю буде відмовлено, зазначена сума повертається в повному обсязі. В прямо протилежному випадку щасливчик додатково оплачує 50 PLN за виготовлення пластикової картки.

Говорячи про фінансову складову, зазначимо, що всім тим, хто подав запит на ПМП в Польщі (за умови наявності Карти Поляка), а також членам їх сімей покладається виплата (за умови, що такі кошти закладені в бюджеті Польщі): дорослим у перші 1-3 місяці порядку 925 злотих, у наступні 4-9 місяців – близько 500 злотих. Дітям – вдвічі менше.

Більше дев’яти місяців така плата не нараховується. Підставою для припинення є отримання громадянства або негативне рішення про надання ПМП.

Очікування результату

Закон відводить на розгляд питання ПМП 1 місяць, проте дозволяє й продовжити цей термін. У випадках подібних змін, здобувач буде сповіщений про причини збільшення періоду очікування і нових термінах.

Що робити, якщо відмовили?

У разі негативного рішення іноземець має право на його оскарження.

Для цих цілей претендент знову звертається до Воєводства, але в цей раз як до посередника для подачі апеляції до Варшави, на ім’я керівника Відділу у справах іноземців.

Апеляція подається письмово на польській мові, протягом 14 діб з моменту отримання негативного рішення Воєводи.

У разі негативного висновку з Варшави, оскаржити можна і його, звернувшись до суду. Для цих цілей використовується адміністративне судочинство, а строк, протягом якого необхідно апелювати, дорівнює 30 діб.

Розгляд справи судом не є підставою для перебування в країні. Якщо у іноземця немає інших дозвільних перебування документів, межі країни доведеться покинути.

Як отримати Карту сталого побиту в Польщі і на скільки її дають? 5.00/5 - Оцінок: 2
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Як отримати Карту сталого побиту в Польщі і на скільки її дають?" також читають:

Коментарі

  1. Доброго дня. Я подав на отримання карти сталого побуту в Любліні, оскільки в мене бабця по татовій лінії законна полька була, про що є запис як в старому свідоцтві, так і у виписках із ЗАГСу. Мені спочатку хотіли відмовити бо батькове свідоцтво мало виправлення бубцею (в графі де вказано національність в загсі їй написали українка, вона ручкою перекреслює і пише полька), у всіх документах другорядних, витягах вказано дійсно полька, і цей старий документ не проходить, і мені дали можливість додати любий інший, де буде вказано що вона полька. Я взяв свідоцтво батькової сестри і вроді як все добре, мене по ходу кличуть на співбесіду. Питання слідуюче, в мене пару разів просили документи про заміар оседленія в польщі, тобто документально вказати, чого я хочу лишатися в польщі, на що я надав умову найму на роботу косультантом де багато українців, відкрив рахунок і дав випис, але тепер з оцим листом знову пишуть, якщо якісь є ще папери, просять додати. Що ще ім треба, чи то таке формальності? Спасибі, радий буду якиїсь пораді чи дасте координати якогось спеціаліста!

    1. Роман, для отримання карти сталего побиту вам потрібні наступні документи:
      1. анкета (wniosek);
      2. підтвердженням підстав на отримання дозволу на постійне проживання;
      3. 4 фотографіями розміром 3,5х4,5;
      4. чинний закордонний паспорт;
      5. підтвердження про сплату гербового збору (банківський чек).

  2. Доброго дня. Думаю змінити свою карту поляка на карту сталого побиту. Цікавить наступне питання: чи зможу я наприклад вїхати в Польщу з картою сталого побиту, а на Україну повернутись наприклад через угорський кордон? Віза по карті поляка не дає такої можливості

    1. Влад, так можете, навіть без візи ви можете повернутися в Україну через будь-який кордон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *