Як правильно запросити і оформити гостьову візу в Польщу і скільки вона коштує для українців?

Польща – країна, що є повноправним учасником шенгенської зони, тому для перетину кордонів цієї країни відповідно до причин, потрібен різний тип візи. Тобто для початку потрібно визначитися з мотивом чи метою поїздки: шопінг, туризм, робота, навчання чи відвідання родичів. Вже після цього можна розуміти для якого типу візу вам потрібно готувати документи, адже хоч країна і одна, але вимоги до іноземців тут різні. Отже, для того, щоб відвідати своїх родичів чи друзів у Польщі, потрібно займатися оформленням саме гостьової візи. А от саме тут і починають випливати нюанси, адже цю візу можна віднести до категорії особливих, оскільки одним з головних документів, що потрібно надати до Посольства чи візового центру, є спеціальне запрошення від сторони, яку ви маєте намір відвідати. Тому далі розглянемо питання, що стосуються саме цього документу: які вимоги до його складання, який вигляд він повинен мати та скільки коштує така послуга.

Поняття запрошення для гостьової візи та види відповідного документу

Цей документ може надати лише сторона, що запрошує громадянина України до себе на певний період. Це може зробити будь-хто, але якщо на момент оформлення візи він знаходиться в Польщі. Право запросити до себе гостей з України мають не лише коріння поляків, а й українці, які отримали Карту Побиту та проживають на території РП. Оскільки право надіслати вам запрошення мають не лише рідні, а й просто ваші знайомі, то, відповідно, вимоги до оформлення також відрізняються.

Отже, якщо людина, що оформлює запрошення на ваше ім’я є вашим прямим родичем, то все що йому потрібно – на окремому бланку написати заяву про свій намір запросити вас до себе в гості. Це можна зробити у вільній формі (тобто суворо регламентованого бланку заяви не існує), але додатково потрібно вказати паспортні дані обох сторін, а також інформацію про те, якими родичами ви є один для одного (батьки/діти, чоловік/дружина, інше).

Після написання заяви, її необхідно обов’язково завірити у нотаріуса.

Якщо сторона, що вас запрошує, напише додатково про те, що саме він/вона несе всі витрати за ваше проживання та харчування, то ви звільняєтеся від надання довідки, що підтверджує вашу фінансову спроможність.

Порада: оскільки, людина що запрошує вас все одно маєте йти до нотаріуса, щоб завірити запрошення, то краще складати його саме там. У цьому випадку, нотаріус надасть особі спеціальний бланк, та у разі виникнення питань, допоможе зробити це максимально точно.

Приклад запрошення для родичів:

Якщо ж, сторона, що запрошує, не є родичем для вас, то умови для складання запрошення ускладнюються у деякій мірі. Тому весь процес оформлення запрошення відбувається у Воєводстві на бланку, який затверджено на державному рівні. Додатково сторона, що запрошує, обов’язково повинна надати документи, що підтверджують наявність житла, та фінансову спроможність (не менше 800 злотих/місць) для того, щоб довести можливість платити за свого гостя протягом всього часу запланованого візиту.

Відмінною рисою такого запрошення є присутність гербової печатки на ньому.

Такий документ вимагає більшої кількості зобов’язань зі сторони, що запрошує гостя, та, незважаючи на це, процедура цілком реальна.

Приклад запрошення від знайомого/друга:

Які документи, окрім запрошення ще потрібні?

Запрошення – це лише один необхідний документ (саме він і відрізняється, залежно від статусу особи що запрошує), проте існує й стандартний список документів, які повинен надати претендент на отримання гостьової візи:

  • анкета, заповнена польською чи українською мовою;
  • запрошення (складене згідно з вимогами у конкретному випадку);
  • обидва паспорти (національний та закордонний) і копії сторінок;
  • 2 фотографії візового формату;
  • медичне страхування (що покриває можливі відшкодування у розмірі 30 тис. євро);
  • чек про сплату державного мита та його копія;
  • свідоцтво про народження (лише для неповнолітніх);
  • дозвіл на виїзд від батьків (теж стосується лише неповнолітніх).

Наведені документи вважаються основними, тому потурбуйтеся про правильність їх оформлення.

Порада: для того, щоб у Посольства не виникло сумнівів щодо вас, то краще додатково надати документ про наявність нерухомості в Україні (якщо є така можливість), довідку з місця роботи, а також квитки в обидва кінці (чи хоча б бронювання з оплатою 50 % відсотків від вартості).

Це не є основним моментом, але може зіграти вам на руку, якщо раптом виникнуть спірні питання.

Вартість оформлення гостьової візи, термін очікування результатів

Коли ви зібрали всі необхідні документи, вам не обов’язково дзвонити до візового центру (чи Посольства), щоб попередньо записатися, ви можете туди одразу йти. Єдине, що ви маєте сплатити – це консульський збір (вартість: 35 євро). При цьому неповнолітні звільняються повністю від сплати даного податку. Якщо причина вашої поїздки – смертельна хвороба чи смерть польського родича – то від сплати консульського збору ви теж звільняєтеся.

Додаткові витрати становлять від 5 до 10 злотих, які потрібно сплатити на території Польщі. Для цього, ваш родич/знайомий та ви, повинні у перші дні вашого перебування на території РП прийти до паспортного столу та стати на облік.

Термін оформлення гостьової візи нічим не відрізняється від інших типів, тобто весь процес займає не більше ніж 7 днів. А період її дії становить 90 днів максимум, тому у разі виникнення необхідності залишитися в Польщі на довший період – ви повинні продовжити дію документу вже на території РП. Для цього потрібно подати заяву про своє бажання до Воєводства у супроводі документів на вимогу уряду (зазвичай це: заява, страховка, чек про оплату мита, 2 фото, та паспорт).

Але ви маєте усвідомлювати, що причина для цього має бути дуже вагома, тобто вашого «хочу», до уваги ніхто брати не буде.

Отже, коректно оформлене запрошення від друга чи родича з Польщі є вагомою підставою для отримання гостьової візи. А остання, у свою чергу, є найлегшим способом поїхати до сусідньої країни. При цьому не потрібно збирати купу різних довідок-підтверджень для отримання дозволу на виїзд, та платити за це багато грошей. Чудовий спосіб і рідну душу побачити, і зробити незабутню подорож європейською країною.

Як правильно запросити і оформити гостьову візу в Польщу і скільки вона коштує для українців? 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Як правильно запросити і оформити гостьову візу в Польщу і скільки вона коштує для українців?" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *