Як відкрити національну робочу візу в Польщу для українців?

Працевлаштування в Польщі вже ні для кого не є новиною чи чимось незвичайним. Всі про це чули, та багато навіть вже мали досвід у цьому. Проте через відкриття кордонів в умовах безвізового режиму, навколо питання роботи в Польщі розвелося дуже багато чуток. Так, безвіз дозволяє офіційне працевлаштування без візи на території РП, але протягом 90 днів, та деякі примудряються викрутити цей факт до того, що можна працювати без візи й довше. Хоча насправді це зовсім не так, адже для тривалого працевлаштування потрібно обов’язково отримувати польську національну (робочу) візу категорії D. Та й тут не все так просто, бо українці останнім часом стали частіше за польською робочою візою їхати до інших країн ЄС (Німеччина, Чехія), хоча це теж протизаконно. Отже, ця стаття покликана детально розкрити питання про те, що таке національна віза, які права вона надає своєму власнику, та що потрібно для її отримання.

Поняття національної візи, та етапи підтвердження законності працевлаштування

Робоча віза дає беззаперечне право на офіційне працевлаштування в Польщі, але окрім цього вона має ще декілька «повноважень»: завдяки її навіть без працевлаштування можна легально знаходитися на території РП, а також здійснювати туристичні поїздки до всіх країн шенгенської зони. Отже, для того, щоб отримати право легально знаходитися в РП потрібно:

  • знайти вакансію (це можна зробити як самостійно, так і за допомогою спеціалізованих фірм);
  • отримати запрошення від роботодавця;
  • оформити національну візу категорії D;
  • отримати Zezwolenie na Prace (дозвіл, який видається безпосередньо роботодавцем та дозволяє тривале працевлаштування на території РП.

Але варто пам’ятати про те, що національна польська віза дає офіційне право на працевлаштування лише на території Польщі, тобто робота в інших країнах у разі виявлення може бути покарана, додатково порушника можуть депортувати на Батьківщину та заборонити йому в’їзд на територію ЄС до 5 років.

Типи польських робочих віз категорії D

Візи цього призначення (працевлаштування) мають декілька видів:

  • віза строком на пів року (термін дії – 180 днів на рік) – найбільш розповсюджений варіант працевлаштування. Віза дає можливість перебувати в країні протягом 180 днів, при чому це можна робити безперервно, а можна короткими відрізками (та в сумі вони мають бути не більше ніж 180 днів);
  • віза для сезонних робіт (відносно нещодавнє нововведення, яке вступило в силу на початку 2018 року) – дозволяє легально працювати на території РП протягом 9 місяців. Але видається вона на підставі запрошення, де вказаний рід зайнятості кваліфікується як сезонний;
  • річна віза (діє 360 діб на рік) – може бути оформленна після надання дозволу від Воєводи. Але строк оформлення даної візи значно довший, оскільки може тривати від 1 до 2 місяців.

Отже, відповідно до роду зайнятості вам можуть видати певний тип візи. Тому потрібно чітко розуміти на що ви претендуєте, оскільки в Посольстві вся інформація ретельно перевіряється, а це означає, що подавши документи на візу для сезонних робіт, але не маючи для цього підстав, будьте готові до відмови.

Які документи потрібні для того, щоб отримати польську національну візу?

Незалежно від типу робочої візи, список документів для подання в Посольство однаковий, відрізняється він лише типом запрошення. Тому наступні документі є обов’язковими для всіх претендентів на отримання візи:

  • оригінали національного та закордонного паспортів;
  • копії всіх сторінок обох паспортів;
  • коректно заповнена візова анкета;
  • запрошення від роботодавця;
  • медична страховка (має бути оформлена на весь запланований термін перебування +15 днів екстра);
  • 2 фотокартки (кольорових та з дотриманням усіх вимог Посольства);
  • чек про оплату візового збору.

Особливим можна назвати запрошення від Воєводи, оскільки воно дає право довгострокового перебування на території РП. Окрім цього, його власник отримує право на більш високу заробітну плату, а також можливість безкоштовно лікуватися в польських лікарнях у разі травм чи за будь-якої іншої необхідності.

Це запрошення оформлюється польським Воєводою, тому за всі витрати на це відповідає також він. Також про всі необхідні документи претендента сповіщає Воєводство.

Отже, процес дійсно тривалий, але після отримання його на руки, процес оформлення візи нічим не відрізняється від аналогічних ситуацій.

Отримання запрошення по Карті Поляка: як це відбувається

Наявність Карти Поляка є вагомими плюсом для отримання національної візи категорії D. Все це тому, що КП вже є підставою для оформлення візи. Але цей документ не може замінити візу, він лише полегшує процес оформлення візи.

Так, власники КП звільняються від надання великої кількості документів, оскільки вони вже є громадянами Польщі. А це у свою чергу означає, що не потрібно підтверджувати свою фінансову спроможність. Також претенденту не потрібне запрошення від роботодавця, він має повне право шукати робоче місце вже безпосередньо в країні призначення.

Через відсутність достатньої кількості документів, що є важливим для громадян України, процес отримання візи для власника КП значно прискорюється та полегшується.

Вартість оформлення національної візи

Тривалість розгляду документів претендента зазвичай складає 7-10 днів, а якщо вам потрібно зробити це терміново, то розгляд триває до 3-х днів. Громадяни України мають право безкоштовно отримати цей документ, але це мається на увазі робота Посольства у звичайному режимі.

Якщо вас цікавить прискорений – то за це доведеться сплатити 30 євро візового збору.

Додатково всі громадяни України мають сплачувати сервісний збір у розмірі 18.5 євро (вартість послуг візового центру). Сплачувати його потрібно у національній валюті відповідно до дійсного курсу в одному з банків-партнерів (IdeaBank, Kredobank). Додаткові витрати включають доставку (100 грн.), та смс повідомлення (30 грн.), але вони здійснюються за бажанням.

Якщо ви не хочете самостійно займатися збором документів та вибором вакансії, то додатково потрібно буде заплатити посереднику не менше ніж 3000 грн. Але будьте обережні при виборі «помічника», оскільки не всі вони добросовісні, тому прослідкуйте, щоб всі документи були дійсні та правильно оформлені. Оскільки за надання фальсифікованих документів або неправильних даних вам відмовлять у видачі візи і гроші ніхто не поверне. Те ж саме стосується і роботодавців, що підпадають під категорію фіктивних. Тому уважно слідкуйте за процесом, щоб не довелося збирати та подавати документи на візу ще раз.

Як відкрити національну робочу візу в Польщу для українців? 5.00/5 - Оцінок: 1
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Як відкрити національну робочу візу в Польщу для українців?" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *