Як відкрити студентську візу в Польщу для українців і які документи потрібні для отримання польської навчальної візи?

Потік української молоді до Польщі посилюється щороку, основною причиною для цього стає саме навчання в польських вишах. Звичайно, це має свої плюси, оскільки випускники по закінченню отримують диплом європейського зразка, що є непоганою перспективою на майбутнє. Це найкращий варіант особливо для тих, хто має намір змінити місце проживання назавжди. Диплом польського університету не потребує підтвердження в інших країнах, тому випускники, що мають бажання, можуть сміливо продовжувати рухатися до інших європейських країн. Якщо ні, вони можуть на правах корінних жителів займати відповідні посади, оскільки матимуть диплом із зазначеною спеціальністю.

Проте мало бути зарахованим до польського ВНЗ, перш ніж поїхати, треба вірно оформити документи, що надають право на перебування там. Адже в іншому випадку всі витрати сил та часу будуть марними, а студента можуть навіть депортувати з країни.

Типи студентської візи для навчання в Польщі: яку саме обрати

Відмінність типів студентських віз полягає в терміні навчання. Взагалі, існує два варіанти оформити візу студенту: шенгенська або національна. Але залежно від мети навчання потрібно обирати одну з них. Так, на шенгенську можна претендувати лише у випадку короткострокового навчання – тобто те, що не перевищує 90 днів. До цього типу відноситься відвідання курсів або літніх шкіл. А от національну візу отримують студенти ВНЗ, при чому дану візу неможливо отримати на стадії абітурієнта,тобто у той момент поки офіційно особа ще не рахується студентом польського вишу. Це не можливо через те, що одним з документів, який необхідний для допуску особи до розгляду документів на предмет видання національної візи є саме довідка про зарахування.

Отже, залежно від того, до якого типу студентів ви відноситеся ви повинні зібрати відповідний список документів. Короткострокова (шенгенська віза) потрібна в тому випадку, якщо ви збираєтеся відвідувати мовні школи, проходити практику, або курси підвищення кваліфікації. Вона дозволяє законно перебувати на території Польщі до 90 днів.

Головна її перевага в тому, що її наявність дозволяє вільно подорожувати всіма країнами ЄС у визначений період.

Якщо ваша мета – навчання у ВНЗ, коледжі, чи школі поліції, то для цього вам потрібна національна віза (тобто довгострокова).

Головна перевага цієї візи – це дозволений термін перебування, який може становити декілька років (зазвичай 3-4).

До того ж, цей тип візи також надає право відвідувати інші країни шенгенської угоди, хоча іноді термін таких поїздок регламентується. Метою для виїзду до інших країн ЄС за національною візою може бути лише туризм, тобто працевлаштуватися десь на період канікул, вам не вдасться. До того ж, в’їжджати до Польщі ви можете лише з України (оскільки, якщо ви поїдете через Румунію, наприклад, вас навряд чи пропустять прикордонники. Їхати додому також можна лише через Польщу – такі вимоги ставить національна віза країни.

Список документів на отримання студентської візи для повнолітніх

Незалежно від того, короткострокова чи довгострокова віза вам потрібна, список документів для осіб, що досягли 18-річного віку залишається незмінним. Він включає наступні:

  • Wniosek (візова анкета) – має бути заповнена заявником українською чи польською мовами, підписана особисто претендентом на отримання візи, а також вгорі має бути вклеєна фотографія;
  • оригінал та копія закордонного паспорту;
  • оригінал так копії всіх сторінок національного паспорту;
  • лист-довідка про зарахування до польського освітнього закладу;
  • оригінал та копія медичної страховки (з дотриманням всіх умов відповідно до типу візи).

Додаткові документи для неповнолітніх осіб

Якщо, особа, що вирушає до Польщі на момент подання документів ще не досягла 18-ти років, то список необхідних документів дещо розширюється. Це зовсім не впливає на процес отримання візи, тим більше не ускладнює його. Але потрібно надати додаткові документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • документ-дозвіл на виїзд, підписаний обома батьками (або офіційними опікунами);
  • оригінали так копії паспортів обох батьків (навіть якщо батьки розлучені + на момент подання документів має бути присутній один з них);
  • чек про оплату візового збору (студенти після 18 років потрапляють до пільгової категорії населення, тому не повинні його сплачувати).

Уточнення з приводу документу-підтвердження зарахування студента – окрім самої довідки, необхідно також надати план курсу (тобто список предметів, рекомендований до вивчення), а також точний графік навчального процесу.

Про всяк випадок підготуйте документ, що підтверджує наявність місця для проживання, про нього запитують не завжди, але краще щоб він був одразу. Пам’ятайте, що це список додаткових документів, тобто він не виключає наявності хоча б одно з основних (ті що були наведені в попередньому пункті).

Де оформити та скільки коштує студентська віза?

Подати документи можна як в одному з офіційних візових центрів в будь-якому місті, так і безпосередньо в посольстві Польщі. Ціна залежить від деяких факторів, наприклад, короткострокова віза, яка оформлюється у звичайному режимі (тобто не менше тижня) коштуватиме 35 євро, а от термінова – коштує вдвічі більше (70 євро).

Довгострокова віза взагалі оформлюється безкоштовно.

Але разом з тим потрібно ще сплатити сервісний збір, вартість якого залежить від віку. Так, за неповнолітніх сплачують батьки, ціна приблизно 450 грн., а повнолітні повинні сплачувати самостійно – ціна близько 550 гривень. Точну суму на момент подання вам можуть сказати працівники IdeaBank або Kredobank (лише тут можна сплачувати сервісні збори, інші банки таких платежів не проводять).

До списку додаткових витрат (за необхідністю), зазвичай включають смс оповіщення (30 грн.) про готовність паспорту, та його доставку кур’єром (100 грн.). Але якщо ви проживаєте в місті, з якого подавали документи, то навряд чи вам знадобиться доставка.

У разі отримання відмови, витрачені кошти не повертаються, але заявник має право найближчим часом подати апеляцію, виправивши помилки, через які була надіслана відмова. Нерідко ті, кому відмовили в перший раз, отримували бажане з наступної спроби.

Чи можна продовжити візу?

Це питання виникає в кожного, оскільки більшість, відправляючись до Польщі на навчання має намір затриматися там на довше. До того ж, студентська віза надає право своєму власнику працювати в країні, тому саме це часто стає стимулом для продовження візи.

Отже, продовжити візу можна двома способами:

  • повернутися додому, та подати документи на отримання студентської візи ще раз, хоча фактично це вже отримання нової візи (спосіб не користується великою популярністю на практиці, оскільки він не рентабельний);
  • подовження дії візи методом отримання карти побиту (це можна зробити перебуваючи в Польщі без повернення в Україну).

Останній метод дійсно дієвий, та користується попитом у тих, хто прагне лишитися в Польщі. Подати заяву на карту побиту можна за 50 діб до кінця дії візи, при цьому потрібно зібрати повний пакет документів, про який вже детально розповідалося в статті.

Отже, студентську візу отримати можна швидко та без проблем, єдина умова – потрібно ретельно підготувати список документів з дотриманням усіх вимог, це значно прискорить та полегшить весь процес.

Як відкрити студентську візу в Польщу для українців і які документи потрібні для отримання польської навчальної візи? 4.00/5 - Оцінок: 2
Поділитися: Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Разом з "Як відкрити студентську візу в Польщу для українців і які документи потрібні для отримання польської навчальної візи?" також читають:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *